ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:465/576)

CHLEB TOSTOWY Z ZARODKAMI PSZENNYMI 116

Pyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I

OliveandThyme
Bułeczki maślane z waniliową kruszonką 151

Zawsze miałam do nich słabość, choć dopiero teraz zdecydowałam się je upiec ;) Bułeczki są wyjątkowo delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Te wyrosły wielgaśne, dla

Smakołyki Asi
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 174

buchty / pampuchy Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki"  bo gotowane były na parze przy

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki śniadaniowe 216

Domowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.Składniki:200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)3 łyżki mleka20 gram świeżych drożdży1 łyżeczka cukru3 szklanki mąki

prawdziwe jedzenie
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 191

Dziś, zupełnie wyjątkowo, szłam do pracy na siódmą trzydzieści. Półtorej godziny spania dłużej to nie byle co, więc oczywiście obudziłam się w okolicach czwartej i nie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 130

teraz i w ciepłym miejscu pozwalam mu rosnąć do podwojenia objętości, mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około(...)wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 104

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak

Różne smaki w kuchni
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1691

Pieczywko z lodówki? Pieczone w garnku? Czy się uda? Obiecuję, że chlebek wyjdzie tak dorodny, że o pierwszą kromkę będzie trzeba stoczyć zażartą walkę :) Do chlebów

Grunt to przepis!
Chleb z garnka 333

Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z pieczarkami 180

Pizzę jadamy zazwyczaj w letnim czasie urlopowym po grzybobraniu. Najbardziej nam smakuje na świeżym powietrzu w ogrodzie. Dzieci wyciągają nas na ławki nawet wtedy, gdy pada

Weekendy w domu i ogrodzie
pita 205

                                   Domowa pita Choć przywędrowała do nas z bliskiego

Miód i pieprz
Bułeczki pszenne "poszarpane" 83

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być

Kolorowy Przepisownik
Chleb wileński żytni 245

Jak już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam

Kulinarne przygody Gatity
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 175

Uwielbiam je ! Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem. Jak tylko je widzę to nie przepuszczę...Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje myślenie(...)pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką

Kuchnia MagdaLeny
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 131

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu

Zielona Kuchnia
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 141

zimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 195

   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i

Gospodyni Miejska
maślane bułki z morelą 169

                           maślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą

Miód i pieprz
Chleb z prosem 135

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach

MamaOskarka
Bułeczki cynamonowe 95

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną

pink envelope
Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami 194

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis

Na słodko lub wytrawnie
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 328

Pizzerini to mój autorski pomysł na mini pizze lub jak kto woli pizzerki w formie fingerfood. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, podczas których chcemy uniknąć sztućców

Food Square

Proponowane wyszukiwania