Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikParę dni temu dostałam przesyłkę, a w niej była między innymi konfitura . Konfitura morelowa ...znajdują się w niej nawet spore kawałki moreli..mniam..pyszna ...zjadłam kilka
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką
Taste Of My DayPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam
Zabawa smakiemRACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko(...)około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma podwoić swoja objętość. 7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na który nakładamy łyżką ciasto (smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz. 9 . Podajemy z powidłem lub posypane
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: 250 ml ciepłe mleko 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 360 g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki
w mojej kuchniTakie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka
Bajeczna KuchniaNa krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na
pink envelopeZ cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że
Niezły Młynekmarzy o zapachu pieczonego pieczywa drożdżowego, tym bardziej zrobionego własnoręcznie. Mogę się założyć z każdym z osobna, że po zrobieniu tych rogalików, nie czekalibyście, aż wystygną - tylko pałaszowali je z masłem, której roztapiało się na ciepłym rogaliku. Moja mama zawsze mówi, że nie mam jeść ciepłego, bo będzie mnie brzuch bolał, ale czy nie warto zaryzykować, dla tak wielkiej przyjemności(...)minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, 2 jajka, sól, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko mieszamy, gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie zbyt lepiące, dodajemy trochę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione, miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat
Piekę, bo lubięlepszego niż świeży, drożdżowy wypiek, przygotowany w domu. Zamiast tradycyjnego pieczywa, najczęściej w domu przygotowuję włoskie, zwłaszcza focaccię. Jest idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić(...)ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy
Moja smaczna kuchniaTo chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;) Składniki na około 5 bułeczek 275 gr mąki pszennej 150
Gotowanie...to proste !namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy go i dokładnie, przy użyciu pędzla, smarujemy wnętrze olejem kokosowym (pokrywę garnka również). Obie części oprószamy płatkami orkiszowymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, kilka razy zagniatamy i formujemy bochenek. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, posypujemy czarnuszką i oprószamy mąką luksusową. Bochenek przekładamy do garnka, przykrywamy i wstawiamy(...)malinowym, konfiturą jagodową… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na chleby znajdujace się na blogu: Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Najłatwiejszy chleb drożdżowy Chleb dla leniwych… i nie tylko Wydrukuj przepis The post Chleb pszenno gryczany z czarnuszką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomoże zostać zapomniane. " Wszystko wskazywało na to, że bagietki się udały, a ja byłam w euforii. (...) Et voila! Opracowaliśmy pierwszy w historii sposób pieczenia udanej bagietki - długiego, chrupiącego, drożdżowego, złocistego bochenka o niepowtarzalnej fakturze i smaku - z amerykańskiej mąki i w domowym piekarniku. Co za triumf!" Wielka radość! Naprawdę! Po raz pierwszy bagietki wyszły idealne! Z polskiej mąki(...)FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez ok. 1 minutę. Składniki powinny się połączyć, ale nadal tworzyć niezbyt gładką masę. Odstawić na 5 minut
KUCHARNIAOto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu
Kulinarne przygody GatityUpiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać
O kuchni z uczuciemWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i
Kuchnia w czekoladzieMignęły mi te bułeczki na jakimś zagranicznym blogu i przepadłam. Bardzo mi się podobają wizualnie. Ja jednak nadziałam je w środku , część masą makową i część
Ladylaura.