ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:464/576)

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 162

Jak ja uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki z makiem 166

Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania(...)misce zmiksować jajka z pozostałym cukrem. Dodać rozczyn i zamieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać łyżką lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania. Na koniec dodać masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką

Bullio
Drożdżowa strucla z wiśniami 137

600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 90 g margaryny lub masła 50 g cukru 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka

Kuchenna Kontrrewolucya
Rogaliki krucho-drożdżowe 119

Dziś prosty przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na śniadanie do kawy :). Składniki: (na ok. 16 średniej wielkości rogalików) -500 g mąki -250 g margaryny

KasiekGotuje
Andrzejki 2014 - cień wosku 186

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera
Crumpets, czyli angielskie racuchy 162

Byłam ciekawa co to za placki? Pogrzebałam trochę w google i znalazłam fajny przepis. Wzorowałam się na tym przepisie. trochę zrobiłam je po swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie(...)przekładamy do dużej miski i mieszamy z suszonymi z drożdżami. W rondelku rozpuszczamy cukier w ciepłym mleku, następnie wlewamy mleko do mąki. Drewnianą łyżką mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W rondelku mieszamy 100 ml ciepłej wody z dodatkiem sody i soli. Przelewamy płyn do wyrośniętego ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki błyskawiczne 110

Naszła nas dzisiaj ochota na  małe co nie co w postaci rogalików, ale chodziło mi o takie, przy których nie spędze całego

Zainspirowana w kuchni
Babka majonezowa 117

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przeważnie gościła u nas babka drożdżowa…tym razem postanowiliśmy zrobić całkiem inną. Sporo majonezu dostaliśmy od Folwark , więc powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem . Nawet chwili nie zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy majonez, delikatnie, dokładnie łączymy składniki. Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 50 min   w temp. 170°C (góra-dół). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 86

takie paluchy, dlatego polecam je i Wam. Przepis jest naprawdę prosty. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej(...)większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta da się utworzyć kulę). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego

Słodkie okruszki
Bułeczki jogurtowe z jabłkiem 170

Drożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży(...)cukier do posypania Wykonanie tradycyjne:  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy

peggiwkuchni
Drożdżowy chleb owsiany 134

owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty. Drożdżowy chleb owsiany  Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm Składniki: 140 g płatków owsianych 470 g gorącej wody 160 ml letniego mleka(...)się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe muffiny na ostro 179

drożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek.  Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego; 1/2 łyżeczki cukru; 30 g suszonych pomidorów (w zalewie(...)suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.     Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia.  Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-) Do 3 muffinek do środka dodałam kostkę

Życie na widelcu
Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 199

Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.  Składniki:   250 g mąki tortowej  30 g świeżych(...)Mleko podgrzać razem z masłem.  Lekko ostudzić.  Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką.  Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon.  Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości.  Jabłka obrać i pokroić w kostkę.  Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek

Ze smakiem i z pasją
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 485

Kiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuszki drożdżowe z płatkami owsianymi, jabłkiem i cynamonem 118

Świetna przekąska. Trochę kaloryczna z powodu smażenia na oleju, ale skoro pozwalamy sobie czasem na pączki to i na takiego racuszka można sobie pozwolić :) ja nawet

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania