ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:455/576)

Faworki luksusowe 147

mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe? Nie wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają(...)przesiałam na deskę, dodałam sól. Zrobiłam dołek, do którego wlałam jajka i żółtka,   dodałam masło i śmietanę, wlałam rum i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam, żeby   ciasto stało się gładkie. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 – 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dokładnie wyrobiłam ciasto, żeby było jedwabiste i lśniące. Następnie wałkowałam, składałam i znów

Kuchnia u Krysi
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 196

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je 

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 196

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je 

Calzonella.com
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 179

PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ  AL'A DONATY 🍩 Z racji Tłustego Czwartku nie mogłoby zabraknąć na moim blogu przepisu na pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające!  SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne.  3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło

Marcepanowa kuchnia
Racuchy z jabłkiem 146

wiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)dodatkiem soli, dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie.    Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać

Simply Food
Bułki pszenne 124

Jasne, miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki, które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące.  Składniki: 500g

Gotowanie i blogowanie
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 224

bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą(...)około 20 - 25 g do podsypania 135 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży gruba morska lub alpejska sól 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli (płaskiej) 1/2 szklanki startego sera cheddar po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek suszony rozmaryn           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chałka z kruszonką 210

Uwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli.  Podaję go z moimi zmianami, między innymi zwiększyłam ilość mleka - dzięki temu chałka wyszła mięciutka :) Pyszności, najlepiej smakuje z masłem lub domowym dżemem. Jeśli ktoś jeszcze nie robił, to polecam!!!Składniki:550 g mąki4 łyżki cukru1 jajko25 g drożdży1(...)mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ( przy czym masło musi być rozpuszczone, ciepłe). Ciasto miksujemy mikserem z hakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.3. Kiedy ciasto

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe z konfitura lawendową 145

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Apetyczna babeczka
Pączki jogurtowe – Fritule 186

Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego(...)cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć

mojewypiekiinietylko
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 154

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka.    Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam

potrawyregionalne
Rogale Marcińskie. 135

     Wspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z puszki

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 164

     Karnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na  najdelikatniejsze pączki  które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś

Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką 178

z okazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2

KasiekGotuje
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 146

Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z sezamem 132

Coś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce.  Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne

Niezły Młynek
Drożdżowe a'la racuchy 141

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)białek. Do miski doda ć  żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć  mikserem.   Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś

Różne smaki w kuchni
Babka "łaciata" na oleju 157

tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju(...)potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 152

PLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka - 250 ml 1 jajko 3 g drożdży instant sól - duża szczypta 1 duże jabłko(...)drzwiczkach i uchylam je lekko. Następnie drożdże połącz z pozostałymi składnikami, ja to robią rózgą lub widelcem, a na koniec dodaj obrane, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej

Calzonella.com
Wianuszki z dżemem. 148

Ostatnio piekłam  paluchy drożdżowe i okazały się tak pyszne, że dzisiaj była powtórka. Tym razem jednak, zaserwowałam je w nieco innej postaci. Były równie pyszne jak pierwowzór. Polecam!!! Składniki na wianuszki z dżemem 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej(...)minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy

Rozpustne gotowanie
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 156

jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate , pachnące cynamonem  i rumiane . Pycha! Nawiązując do akcji PLANT IS FOOD , nabiał zamieniłem produktami roślinnymi i było to doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych(...)wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 30 minut by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie możesz

Food Square
Langosz węgierski przysmak 239

jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe a'la racuchy 179

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia.   Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)oddzieli ć żółtka od białek. Do miski doda ć żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć mikserem.   Białka ubi ć , połączy ć z ciastem . Doda ć rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć placki

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania