Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :) Przepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju(...)minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować
Na słodko lub wytrawnieW tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od
Kulinarne przygody GatityJagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło to już w ogóle bajka. A tej jagodzianki są nie dość, że pyszne to jeszcze proste w wykonaniu. łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka(...)odstawiamy aby sobie wyrosło. Jagody wsypujemy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, dokładnie mieszamy. Tak, aby każda jagoda obtoczyła się w mące. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta, lekko je rozciągamy, w środek kładziemy porcję jagód i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Na małym ogniu smażymy pod przykryciem, aż wierzch się lekko osuszy. Obracamy na drugą stronę, dosmażamy już
Dieta moja pasjaKluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna(...)łyżek mąki. Wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, sól i dodać jajko. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja jak zwykle wyrabiałam mikserem z hakami :) Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką
Agusiowe smakołykimakiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania
GRUBY WAŁEKrazem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;) Składniki: mąka ryżowaskrobia ziemniaczanalub kukurydziana, tapioka 300 g200 g drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa(...)skrobią kukurydzianą.Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1 szklankę ciepłej wody lub mleka roślinnego (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody.Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki.Nakry
głodny alergikPyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych droż
prawdziwe jedzenieJ ednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i
Food SquareNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujePo raz kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana
Kulinarne przygody GatityPrzed chwilą zrobione...i prawie zjedzone... Przepis na te zawijaski znalazłam w swoich karteluszkach...I jak to u mnie czasem bywa ..coś musi się przydarzyć..tak
Moje domowe kucharzenieKocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany(...)odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujeTo nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam
OliveandThymeW tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta
Kuchnia w czekoladzie