ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:463/576)

Bułki hamburgerowe 98

Domowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1

Kierunekuchnia
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 175

było za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia.  Składniki (2 porcje - 8 placków): 100 ml mleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko(...)przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut.  Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia.  Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym

Zdrowie na języku :P
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 148

zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę tego dania, w którym zakochałam się w trakcie moich neapolitańskich wojaży. Trochę poniosła mnie moja translatorska wyobraźnia, ale co tam! :) Cóż niezwykłego jest w drożdżowej bule z kiełbasą? Otóż cała wyjątkowość leży w tajemniczej rzepie brokułowej, o wdzięcznej, używanej w Neapolu nazwie- friarielli. Moja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon(...)którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta

Pichceniomania
Marchewkowe racuszki 158

mogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie.   Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold(...)miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi.  Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Chleb z błyszczącą skórką i siemieniem lnianym 169

Odkąd dostałam tyle rodzajów mąki od Młynomag postanowiłam, że będę piekła chlebki. Tym razem na stronie "Grunt to przepis" znalazłam fajny przepis na chlebek z błyszczącą

Smakołyki Asi
Racuchy - pączuchy 176

Smaki z dzieciństwa - idealne śniadanie w taki dzień jak dzisiejszy, gdy za oknem sypie śnieg i świata nie widać. Na rozgrzanie proponuję puszyste i napchane po

Nie tylko w kuchni
drożdżowe bułeczki z ziołami prowansalskimi 189

Szczerze mówiąc zabierając się za nie do końca nie byłam pewna czy zasmakują domownikom :) Nie każdy przecież lubi zioła prowansalskie , no ale ileż można piec zwykłych bułek drożdżowych ?   Bułeczki wyszły pachnące , puszyste , chrupiące i przepyszne , polecam nawet tym co nie do końca lubią ten smak ziół ... Składniki - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 650 ) - 25 g świeżych drożdży(...)odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10minut  po tym czasie wrzucić resztę składników i mieszać 10 minut na wolnych obrotach a jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie to dłużej tak z 15 minut , ciasto nie powinno kleić się do rąk . Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1.5 godziny . Po tym czasie ciasto

Wypieki Rene
Truskawkowe bułeczki 137

chciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam na...ale o tym w następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu(...)wymieszać mąkę z solą. Margarynę roztopić z mlekiem i cukrami. Do mąki wlać margarynę, rozczyn i 2 jajka i wyrobić ręką, aż będą się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest za rzadkie można podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość szerokich odstępach. Zostawić znowu

na moim stole...
Dźwięki przeprowadzki i wyczekiwana nagroda 153

pożegnać się ze starym życiem i zacząć nowy rozdział. Pożegnałam każdy kąt i zakamarek... Już nie zrobię nowych zdjęć potraw na moim białym stole... Już nie wyciągnę pysznego, pachnącego ciasta z tamtego piekarnika... Już nie pospaceruję z maluchami ulubionymi ścieżkami, na dobrze znane place zabaw... Ale mimo tylu zmian, wciąż nie tracę pozytywnego podejścia do życia i nie gubię uśmiechu(...)Jakubiaka "Jakubiak lokalnie", którą wygrałam ostatnio w konkursie "Jakubiak lokalnie" organizowanym na Durszlaku. Jeszcze raz zapraszam Was serdecznie na spróbowanie wyróżnionego przez jury przepisu na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem .  Zrobiłam sobie małą przerwę w rozpakowywaniu na przeglądnięcie nowego nabytku... Książka jest pełna wspaniałych przepisów, których wykonanie opisane jest w prosty i przejrzysty sposób. Ja już

Słodkie okruszki
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 139

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki(...)mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziewane bułeczki 141

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/nadziewane-bueczki.html Składniki. 1/2 kg mąki pszennej 25g drożdży 280ml mleka 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 25g masła 18 pomidorków koktajlowych  18 kulek

w mojej kuchni
Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami 136

moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej(...)następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami.   Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) . Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.   P odawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem

Di gotuje
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 168

Proponujemy plecione bułeczki drożdżowe, ze śliwkami i kruszonką maślaną.         Składniki: -ok. 1/2 kg mąki -7 łyżek cukru -250 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Bułeczki drożdżowe z morelami 114

Dziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami. Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia nie wycieka z nich sok.     Składniki na 10 bułeczek: -ok. 35 dkg mąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina(...)patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę

Maminek kulinarny
Chleb pieczony w rzymskim garnku 99

wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem

greenscarf
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1729

jako II  danie po "lżejszej" zupie ... .  Przepisów na racuchy jest co nie miara.  U mnie znajdziecie przepis na   racuchy na jogurcie ,  racuchy drożdżowe  ,  racuchy a'la pączki z patelni ,  racuszki z twarogiem ,  placuszki z bananami ,  placuszki na kaszce mannej  - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami 145

pomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną kostkę   20g świeżych drożdży   1 łyżeczka koncentratu pomidorowego   360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych   30ml zalewy z suszonych pomidorów  + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki   10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki(...)pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami!   Na końcu dodać oliwki

Grunt to przepis!
Pączki pieczone 352

smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką

Moje domowe kucharzenie
Tarte Flambée 145

Sierpniowa Piekarenka, sierpniowe wyzwanie. Czas w tym roku nie jest dla mnie łaskawy, po wspaniałym i urodzajnym w wydarzenia urlopie spędzonym w Śladkowie Małym wróciliśmy wypoczęci

Moje Małe Czarowanie
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 118

Zapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach. 

Gotowanie i blogowanie
drożdżowy chleb z oliwkami 125

Chleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się

Miód i pieprz
Bułki grahamki 179

Kolejne Wypiekanie na śniadanie  i znów Madzia i Paweł  są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki drożdżowe 3203

Mam coraz więcej szacunku dla drożdży i tego, co dzięki nim można zrobić. A skoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do

W SMAK
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 169

różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz w tygodniu. Czasem jednak plany zmieniają się i drożdże leżą smętnie w lodówce, zupełnie przeze mnie zapomniane. Czasem jest odwrotnie: chciałoby się coś drożdżowego, a drożdży brak akurat. Właśnie wtedy idealne są suszone.  Wiem, racuchy najlepsze ze świeżych. Ja swoje jednak smażyłam na suszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak(...)grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2 łyżki wystarczą). Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 117

Znów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie . Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe  bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony. Na pewno do nich jeszcze wrócę :) Przepis na 4 sztuki bułeczek: 300 g mąki pszennej 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży(...)ciepłą wodą i dodać do mąki. Natomiast suche  drożdże mieszamy  bezpośrednio z mąką.  Następnie dodajemy  pozostałe składniki: miód lub cukier, oliwę i mleko. Zagnieść gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania