ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:466/576)

Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 131

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu

Zielona Kuchnia
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 141

zimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 195

   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i

Gospodyni Miejska
maślane bułki z morelą 169

                           maślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą

Miód i pieprz
Chleb z prosem 135

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach

MamaOskarka
Bułeczki cynamonowe 95

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną

pink envelope
Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami 194

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis

Na słodko lub wytrawnie
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 328

Pizzerini to mój autorski pomysł na mini pizze lub jak kto woli pizzerki w formie fingerfood. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, podczas których chcemy uniknąć sztućców

Food Square
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 157

leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już kuszą nas na targach. Całość niespotykana, ale fenomenalna! Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów(...)sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Pączki z powiodłami śliwkowymi 151

Jak na razie ten przepis jest jednym z moich ulubionych.Z podanych składników wychodzi ok.20 pączków- mięciutkich i pysznych :) Zapraszam do wypróbowania Składniki : 500 g mąki pszennej

Anielskie wypieki
PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM 163

Wiem skąd je znam.  Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku.  I do tego czosnek... Bułeczki idealne do

OliveandThyme
Mini chałki 161

Ciepłe jeszcze chałki mogą być miłym początkiem dnia albo dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ich zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha. Dobrze smakują w wersji z

Wrzosowa Polana
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 119

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu

Gotowanie i blogowanie
Bułeczki krucho-drożdżowe 120

Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak

Ciasteczkowy Potwór
RACUCHY DROŻDŻOWE 189

Uwielbiam drożdżowe racuszki.  A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ...  na drożdżach! ;-)  Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-(  Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone.  Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo(...)miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5-1 cm).  Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy

Walijskie Pichcenie
Choinki drożdżowe 132

Takie choinki   miałam chęć zrobić już dawno temu...ale zawsze coś stało na przeszkodzie...aż w końcu postanowiłam je zrobić...Choineczki wyszły pyszne..ja zwiększyłam

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 145

atrakcji we Wrocławiu nie brakuje. Dzieci się nie nudzą. To jest najważniejsze. W kuchni też mają atrakcje bo są chętne do pomocy. Tak więc przy ich pomocy powstały drożdżowe bułeczki. Dawno takich nie piekłam. Mięciutkich i z nadzieniem. Dlatego zrobiłam te smaczne i ładne ślimaczki, bo chciałam żeby takie były... śmiesznie zakręcone...         Składniki(...)wystudzenia. Jajko zmiksowałam z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól, zmiksowane jajko i rozczyn z drożdży. Wymieszałam. Dodałam roztopione masło. Wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto.   Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 354

Jeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma.  A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z makiem 143

Jak się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania