Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam
Smakołyki AsiBułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu
Tanio smacznie i prostoKomentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki? Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej
OliveandThymeBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych
w mojej kuchni...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy przy kuchennych czynnościach towarzyszyła mi córa, która coraz bardziej rozpycha mi się w kuchni. Jak tylko widzi, że coś zaczynam przygotowywać, siada na kuchennym blacie i oferuje chęć(...)zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura
Raj dla Podniebieniasmaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. .. 40 dag mąki
Moje domowe kucharzenieZłota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze(...)minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem. Smacznego
potrawyregionalnePomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikParę dni temu dostałam przesyłkę, a w niej była między innymi konfitura . Konfitura morelowa ...znajdują się w niej nawet spore kawałki moreli..mniam..pyszna ...zjadłam kilka
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką
Taste Of My DayPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam
Zabawa smakiem