Wyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego
Cakes By Kejtzmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu(...)roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą(...)dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plPuszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu . Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 2 jajka 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju. Wykonanie : Drożdże rozmieszać z łyżką mąki i cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże. znów delikatnie(...)przysypać mąką. Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy . Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu :) Smacznego :) Wystarczy posypać cukrem pudrem... ...lub skusić się na odrobinę konfitury - tutaj domowa konfitura z leśnych , czerwonych borówek. Polecam
Malinowa Kawiarenkasukcesu w przypadku tego przepisu jest odpowiednie przygotowanie kalafiora. Ja ścieram go na drobno, gotuję do miękkości i solidnie odciskam z nadmiaru wody. Wtedy mamy pewność, że “ciasto” będzie się trzymać kupy. Do tego jajka i trochę siemienia lnianego i keto pizza już prawie gotowa! Spód należy chwilę podgrzać sam w piekarniku. Dopiero potem smarujemy go sosem pomidorowym(...)porcje Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 35 minut Składniki Spód 1 kalafior (ok. 400 g) 1 jajko duże 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej Sos pomidorowy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki oregano suszonego
Modern Cave GirlTaki drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację
IzabelawkuchniPożywna buła z intrygującym środkiem, kufel ulubionego piwa i odpalon y telewizor - oto relaksacyjny wieczór na całego :) Bułeczki bogato nadziane to popisowy wypiek mojej kuchni. Kocham
Grunt to przepis!Piekłam je dawno temu...czyli zawieruszony przepis.. 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru 3 dkg drożdży 70 g masła 100 ml mleka 1
Moje domowe kucharzenieMacie ochotę na coś słodkiego do kawy? Polecam drodżdżowe ślimaczki. Można je upiec z dowolnym dżemem, marmoladą lub powidłami. Ja wykorzystałem przechwycony z piwnicy teściowej dżem
Konrad GotujeTo już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i
ciastkarnia na kruchym spodziedziś, choć było to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku lat znajduje(...)mogli się zdecydować, ale po prostu przyjdzie ochota "na coś takiego innego", jak to mówi moja teściowa, czyli nie do końca wiadomo na co, to właśnie może być to :) Ciasto: 15 g świeżych drożdży ½ szklanki wody 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy
bistro mamaZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy
Pyszności Słodkościjeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniaPyszne drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym to bardzo prosty i uniwersalny przepis dla każdego, są błyskawiczne w przygotowaniu . Idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży(...)przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty , układamy na nich dżem . Zawijamy trójkąty , formujemy rogale i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze .Pozostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp.200 st. C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniapowróciłam do drożdży. Jednak to właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI /modyfikacja TEGO(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000) 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli
W kuchni Karmel-itki