ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:421/576)

Topione rogaliki drożdżowe Siostry Anieli 278

Nigdy w życiu nie wiedziałabym, że istnieje ktoś taki jak Siostra Aniela, gdyby nie moja Babcia. Babcia upodobała sobie ten przepis na rogaliki i katuje częstuje

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 241

szybciej znikają z miseczki ;)Paluchy krucho-drożdżowe z seremSkładniki:4 szklanki mąki3 dag drożdży1 jajko2 żółtka1 szklanka śmietany2 łyżki smalcu1 margaryna1 łyżeczka cukruser żółtysólkminekkminek mielonybiałka do smarowaniaPrzygotowanie:Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto. Całość włożyć na godzinę

Lawendowe Niebo
Chleb pełnoziarnisty z kminkiem! 145

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.  Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią(...)wstawiamy na całą noc do lodówki. wyjmujemy rano i odstawiamy na 1 godzinę. Zaczyn jest gotowy do wyrabiania. Ciasto główne:  - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki 161

wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki  :)   Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek :  500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła 50 g świeżych drożdży  łyżeczka soli   łyżeczka cukru  około(...)drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy.  Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy  bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 131

Składniki 20 g świeżych drożdży 375 ml mleka 600 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)- w razie potrzeby nieco więcej 50 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajo 1/2 łyżeczki soli 3 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 70 g brązowego cukru ok 30 g roztopionego masła płynny miód lukier Przygotowanie Zagrzejcie mleko. W ciepłym mleku rozpuśćcie drożdże, odstawcie(...)chwilę. Po kilku minutach do mleka dodajcie roztopione masło, cukier i sól, wymieszajcie. Cały czas wyrabiając ciasto dodawajcie stopniowo przesianą mąkę oraz jajko. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę. Czekając na ciasto obierzcie i pokrójcie w dosyć drobna kostkę jabłka. Wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Wyrośnięte ciasto podzielcie

OliveandThyme
Gofry na drożdżach 295

szczyptą soli na sztywną pianę – odstawić Krok 3: W dużej misce umieścić żółtka, stopione i przestudzone masło, cukier i około 30 ml mleka – zmiksować. Dodać zaczyn drożdżowy i zmiksować. Krok 4: Dodawać na przemian mąkę i pozostałe mleko cały czas miksując. Jeśli macie mikser ręczny polecam podłożyć pod miskę wilgotną ściereczkę, by miska się nie kręciła razem(...)mikserem. Krok 5: Do zmiksowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto widocznie podwoi objętość. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto łyżką – po 2 łyżki na płytkę. Domknąć, chwilę przytrzymać. Smażyć kilka minut na złoto-brązowy kolor

Niebieski kubek z kawa
Rogaliki drożdżowe z budyniem 17400

Rogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi

Pelusiowa Kuchnia
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 101

wałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm.  Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki(...)minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :)  ---------- Podobne:   Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Próbujemy ciasta na Świeta 190

już po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od baby drożdżowej:) Przepis już w tym tygodniu...a teraz krok po kroku:) Jeżeli chcesz upiec tą babkę...bądź z nami...śledź nasz blog...przepis w tym tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia...  W tym czasie ubijamy żółtka(...)cukrem... Rozpuszczamy masełko... Do maki dodajemy ubite jajka, rozczyn i ścieramy skórkę cytryny.... Zarabiamy ciasta na koniec dodając rozpuszczone masło... Czekamy aż wyrośnie... I pieczemy

Anioły w kuchni
Drożdżowe niestaranne bułeczki rabarbarowe 103

Racuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych.  Składniki: 2 gałązki rabarbaru 310 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić(...)plasterki, posłodzić i odstawić na bok Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 142

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g(...)solą i wlewamy drożdże, dodajemy jajko i roztopiony smalczyk roślinny. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że można ją wykorzystać nie tylko do smażenia, ale także do wytrawnych wypieków. Zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt twarde, dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt wilgotne, trochę mąki. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką 187

Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę. Z

Smaki Na Talerzu
ROGALIKI Z BUDYNIEM 527

Mięciutkie drożdżówki z czekoladowym budyniem, zachowują świeżość nawet na 3 dzień. Kokos dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko

słodki bratek
Drożdżówki z budyniem i malinami 168

Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć

kolorowotorcikowo
Drożdżowe paluchy z kminkiem 126

świąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :)   Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu(...)AMBITION . Również czerwony barszczyk podałam w filiżance od  AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko kminek cały według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów z kminkiem: 1. Ciasto

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania