ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:413/576)

Dyniowe racuchy drożdżowe 161

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 175

wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto

SMYKWKUCHNI
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 186

pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis(...)Jajka faszerowane  Klik po przepis .                                  13. Bułki ślimaki z cista drożdżowego  Klik po przepis .                             14. Sałatka ala grecka z grzankami  Klik po przepis

W kuchni u Moniki
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 151

Chlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto

CookYourself
Ślimaki drożdżowe z budyniem 92

drożdże i cukier i wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać roztopione masło, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące należy oprószyć dłonie mąką przy wyrabianiu, ale starać się nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, oprószyć mąką, aby nie wyschło, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę(...)dodać mieszankę jajeczną i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, aż budyń zrobi się gęsty. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem, wyjąc z miski i rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować wystudzonym budyniem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12-14 równych kawałków

Smaki Armine
Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 167

było bardzo dużo otworów odprowadzających powietrze. Pampuchy muszą się dobrze uparować, także niewskazane jest również podnoszenie pokrywki (do czego mam zboczenie ), aby para nam nie uciekła. Przepis na pampuchy drożdżowe Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukry wanilinowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy

Kuchnia Bazylii
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 119

Tym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić

Wrzosowa Polana
Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem 246

Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 217

      Karnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem

Rozpustne gotowanie
Pizza na grubym spodzie 172

To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to

Z miłości do słodkości
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 157

Przepis na bułeczki opracowany przez  Tatter  w oparciu o  przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w

Moje domowe kucharzenie
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 133

sytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną.  Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki(...)cieple miejsce, aby podrosło.  * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka oraz obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano  z obu stron.  * Gotowe posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 106

Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików

Simply Food
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 132

zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej

Pichceniomania
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 263

nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania