ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:411/576)

Domowa skórka pomarańczowa 142

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Korniszonki
Rogaliki krucho-drożdżowe 135

   Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 164

drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 300

przepis na pyszne drożdżowe bułeczki, które znalazłam tutaj ( klik ). Zmieniłam trochę nadzienie, bo użyłam tego co miałam w domu. Bułeczki są pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki

kruche babeczki
Calzone 123

ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy ciasto na 12 części.  Każdą wałkujemy i przy pomocy talerza deserowego wykrawamy okrąg. Składniki na farsz kroimy w mniejsze kawałki, plasterki wedle uznania. Wszystkie mieszamy ze sobą. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm od brzegu, przykrywamy druga połową i zlepiamy brzegi. Pierogi drożdżowe układamy na blaszce na papierze do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą 132

robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki z serka robione

mojewypiekiinietylko
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 97

suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować

W Mojej Kuchni Lubię
CIABATTA na zaczynia biga 149

Sama nie wiem, które lepsze…  Decyzje pozostawiam Wam. Składniki zaczyn (biga): 2 g świeżych drożdży 100 ml wody 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750

OliveandThyme
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 153

W tym roku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo

Kocham Czekoladę
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 102

pełnoziarnistą, smak strucli jest oczywiście inny niż z samej białej mąki, ale jet równie smaczna. Upiekłam ją z zamysłem o moim mężu, który na śniadanie lubi zjeść coś słodkiego. Drożdżowe wypieki należą do jednych z jego ulubionych, więc calutki wypiek już zniknął 😊 Doszłam do wniosku, że muszę ją teraz robić częściej, bo jest o wiele zdrowsza niż te które możemy(...)dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem

kulinarne odsłony pati
Rogale 129

Pyszne rogale drożdżowe, z  domową konfiturą truskawkową. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka,  1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, szczypta soli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut w ciepłe(...)miejsce. Pozostałe składniki -oprócz dżemu i białek z jaj- umieszczamy w misce, gdzie dodajemy  wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem

chleba naszego
Chlebek ziołowy 223

zacznie pracować. Mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem i łyżeczką soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut, w tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. Czosnek i cebulę bardzo drobno szatkujemy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy drobno posiekane świeże zioła, np. bazylię, pietruszkę, koper lub kolendrę, doprawiamy solą. Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 3 części

Taste and Cook
Chleb marchwiowy na zakwasie 149

się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z makiem 169

Wami przepisem na moje niedzielne bułeczki.Bułeczki z makiemZaczyn:200 g mąki pszennej tortowej200 ml ciepłej wody2 łyżeczki cukru15 g świeżych drożdżyPrzygotowanie:Zmieszaj w wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali(...)minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D.Ciasto właściwe:425 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki soliwyrośnięty zaczynPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól. Wyrób odpowiednio ciasto - zaznaczam, że minimalnie będzie się kleić i nie odchodzić od rąk - i takie ma być. Zostaw na jedną godzinę przykryte ponownie ściereczką. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiaj ciasto

Eat Shrimps
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 289

puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i  bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania