ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:402/576)

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 183

kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! :  Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży  10 łyżek letniej wody  6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn

Marcepanowa kuchnia
Polskie banany z polskimi pancakes czyli racuchy z kwiatami leszczyny 151

radę.  Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się bez niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy "banany" i mieszamy. Formujemy placki

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb na zakwasie, z dodatkami 136

zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się

Kuchnia u Krysi
Racuchy jak za dawnych lat, super 172

Przepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki z pieczarkami 234

Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić

Moje domowe kucharzenie
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 116

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym

Nie tylko w kuchni
Ruchanki 1998

innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam się, że  te racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część

Pełny talerz
Buleczki z marchwi 146

Zaczyn 15 -20 g drożdży świeżych 1 -2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do

w mojej kuchni
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i m&m's 238

polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego

Ratunku obiad
Dyniowe racuchy drożdżowe 171

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 191

wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto

SMYKWKUCHNI
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 218

pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis Przepis(...)Jajka faszerowane  Klik po przepis .                                  13. Bułki ślimaki z cista drożdżowego  Klik po przepis .                             14. Sałatka ala grecka z grzankami  Klik po przepis

W kuchni u Moniki
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 166

Chlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto

CookYourself
Ślimaki drożdżowe z budyniem 107

drożdże i cukier i wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać roztopione masło, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące należy oprószyć dłonie mąką przy wyrabianiu, ale starać się nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, oprószyć mąką, aby nie wyschło, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę(...)dodać mieszankę jajeczną i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, aż budyń zrobi się gęsty. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem, wyjąc z miski i rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować wystudzonym budyniem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12-14 równych kawałków

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania