Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;) Składniki na 12 ślimaczków Zaczyn: 30 gr świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 1 łyżka cukru Ciasto i nadzienie: 350 gr mąki pszennej typ 450 2 żółtka 40 gr roztopionego i ostudzonego masła 1/2 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej 200 gr truskawek 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej cukier puder Diamant <--klik 1. Z ciepłego mleka, łyżki cu... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...