ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:400/576)

Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 172

Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 248

ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie

greenscarf
19 przekąsek dla kibica 129

czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki z serem 137

Dzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki

Kuchnia Ellie
Drożdżówki gniazdka 165

Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko(...)tworząc coś na kształt gniazdka. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka owoców. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 15 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Chleb pszenny na podmłodzie 163

przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych.  Składniki na z aczyn: 200 g mąki pszennej  chlebowej typ 750 200 ml ciepłej wody 2 g drożdży Składniki na ciasto właściwe: 5 g świeżych drożdży

Moja Galeria Smaku
Dwukolorowa strucla świąteczna 166

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO

Wanilia i Kardamon
rogaliki 152

Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2

w mojej kuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 372

Czasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże

Czerwień i błękit
Brazylijskie bułeczki 156

Pomysł na takie bułeczki znaleziony tutaj...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria

Moje domowe kucharzenie
Brioszka 140

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;)Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie;Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy

Anioły w kuchni
Domowa skórka pomarańczowa 156

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Korniszonki
Rogaliki krucho-drożdżowe 145

   Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 175

drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych rarytasów

Dieta moja pasja
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 315

przepis na pyszne drożdżowe bułeczki, które znalazłam tutaj ( klik ). Zmieniłam trochę nadzienie, bo użyłam tego co miałam w domu. Bułeczki są pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania