blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto
O kuchni z uczuciemtakiego ten brukowiec?Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem.Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy,smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka byłaniespodzianką.Czas przystąpić do działania.Składniki na ciasto:-1 kg mąki-3 jajka-2 szklanki mleka-4 łyżki cukru-5 dkg drożdży
Maminek kulinarnydogi z pieczarkami a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem. Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki 200ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta ) Na farsz: 12 cienkich
Walijskie PichcenieTosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe
Dorota SmakujeTrochę miałam przebojów z przygotowaniem tej chałki. Najpierw zapomniałam dodać jajko. Dodałam go, gdy ciasto było już pięknie wyrobione. Potem, gdy wstawiłam ją do piekarnika, przypomniałam
Smaki Na Talerzujeden z moich ulubionych przepisów z dynią. Racuchy drożdżowe dyniowe szykuję zazwyczaj dla moich dzieci, które skutecznie przypominają mi o nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy
AniaGotuje.plSzybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do
Anielskie wypiekibędzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki
My World by Dagmara Rektroszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: 35 gr drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka Na ciasto: 500 gr mąki typ 650 250 gr mąki żytniej
Gotowanie...to proste !drożdże. Mąkę delikatnie zgarniamy ręką i zasypujemy rozczyn drożdżowy. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części i dodajemy go do mąki razem z 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche wlewamy jeszcze
Smaki Na TalerzuDeser z mango i nasionkami chia. Edyta Guhl. Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od
dolcevitainmykitchenNaleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule 250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku
wegujemyPrzepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam
Moje Małe CzarowaniePyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa
KucharzycaPrzeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale
Zakątek rozkoszy kulinarnychPizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie. Składniki ciasto ok. 400 g
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieDwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis
Kuchnia w czekoladzieNaszła mnie chęć na ciacho , duże drożdżowe ciacho "do ręki". Więc zabrałam się za nie ochoczo. Jest to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie tylko powietrze i nic więcej. Składniki Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn
Z Kuchni Do Kuchniwody w temperaturze pokojowej + przygotowany zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki
KUCHARNIABardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami.Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek)Ciasto:250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych drożdży1 jajko125
Kuchnia domowa Ani