ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:416/576)

Racuszki ryżowo - drożdżowe 194

Fajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować.Składniki:2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu(szklanki pełne ryż powinien być w

Moje pyszne gotowanie
tanie pączki (bez jajek i masła) 191

Miskę z ciastem przykryć ściereczką  i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przemieszać, żeby wypuścić z niego powietrze i odstawić jeszcze na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić.  W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmowa(...)posypać wiórkami.  *inspiracja- blog  Anety   Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem MPM. Świetnie sprawdza się w kuchni, zwłaszcza jako pomocnik przy zarabianiu drożdżowego.  Czajnik ma regulację temperatury, więc nastawiamy i grzeje tylko na tyle, ile potrzebujemy. Ma też funkcję podtrzymywania temperatury, która bardzo mi się przydaje. Na ciekłokrystalicznym ekranie podczas gotowania wody widzimy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek drożdżowy 176

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki(...)Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Makowczyki 216

Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.     Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi

Maminek kulinarny
Placek drożdżowy 227

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kolorowa babka drożdżowa 204

Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył.     Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka(...)mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.     Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy  mąkę,  na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto.    Dzielimy na 4 części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta

Maminek kulinarny
Focaccia 242

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki:   75dag mąki pszennej,  1/2 l letniej przegotowanej wody,  40 g świeżych drożdży,  3 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki cukru,  50ml oleju rzepakowego,  łyżeczka rozmarynu,  świeżo(...)wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min.  Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem

Z miłości do słodkości
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 183

Dziś jak co środę u Nas słodkości - pyszności. Te bułeczki - drożdżóweczki robię bardzo często, gdyż wszystkim smakują. Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to ten właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową   SKŁADNIKI(...)oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania   PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki drożdżowe z truskawkami 219

roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki. Babeczki drożdżowe z truskawkami SKŁADNIKI: drożdże - 30 g margaryna - 50 g mąka - 1 szkl cukier - 1,5 łyżki cukier waniliowy - 1 opak jajka -1 szt truskawki - 12 szt mleko - 75 ml tłuszcz do foremek KRUSZONKA cukier - 2 łyżki margaryna - 30 g mąka - 60 g cukier puder(...)rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka

Kuchnia Danusi
Bułeczki łososiowe 233

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki(...)cytryna, Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe

prawdziwe jedzenie
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 192

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/buka-graham-roll-loaf.html SKLADNIKI                                      

w mojej kuchni
bulki żytnie z ziarnami 166

Miękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem

babka w formie
Ser z jogurtu na słodko do wypieków 206

odcieknięcia. Zawsze robię większą ilość tego twarogu z jogurtu, gdyż część wykorzystuję jako farsz do ciasta, a resztę doprawiam przyprawami i wykorzystuję do posmarowania kanapek. Słodka masa serowa do ciast: ok. 400 g sera z jogurtu greckiego, 1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, śmietankowego w proszku 2 łyżki cukru(...)cały przepis na słodki ser z jogurtu. Wykorzystujemy go do słodkich wypieków np. drożdżówek z serem i jagodami , drożdżówek z serem i lukrem lub do innych drożdżowych wypieków na słodko, albo naleśników na słodko. Jeśli ser zostawimy na sicie dłużej ok. 3 dni to możemy nawet z takiego jogurtowego sera upiec domowy sernik, musimy oczywiście wtedy wykorzystać przynajmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pogacze twarogowe z żółtym serem 244

przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone... Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało się w całokształt bułeczki. Polecam, bo są naprawdę bardzo(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka curry (płaska) Dodatkowo: jajko do posmarowania 60g żółtego sera (startego) Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać z niego kółka

Di gotuje
Drożdżowe ślimaczki z powidłami 161

sobotnie śniadanie polecam pyszne drożdżowe ślimaczki z powidłami węgierkowymi. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 200g mąki, 15g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100ml mleka, 1 małe jajko, 1,5 łyżki masła, szczypta soli, 1/2 słoiczka powideł węgierkowych DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę(...)mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon

Tradycyjna kuchnia Kasi