ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:414/576)

Sałatka w rurkach 286

rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie
Bułka pszenna drożdżowa 170

gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant(...)rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków

UgotujmyTo.pl
Pizza ze śmietankowym sosem i salami 110

gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej

Krylowa Kuchnia
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 235

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cookierenka Agi
Chleb słonecznikowy 86

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do

Kolorowy Przepisownik
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 124

rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 154

Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny

Przepisy i porady kulinarne
1547. Rogale na miodzie 162

Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj  

Moje domowe kucharzenie
Łatwy, szybki chlebek bez wyrabiania. 126

tylko połączyć , by nie było widać suchej mąki. Blaszkę ( keksówka)  smarujemy olejem i wysypujemy nasionami. Kto nie ma nasion lub nie lubi może wysypać mąką lub otrębami. Wkładamy ciasto , rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy nasionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 20 - 30 min aby zaczęło rosnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy(...)upieczeniu trzeba wyjąć chlebek z blachy i ułożyć na kratce, aby nam się nie odparował. Chlebek jest wilgotny i dość ciężki, nie jest jak typowy drożdżowy wypiek puszysty i lekki. Jest też słodkawy. Owoce ich rodzaj oraz ilość tu można sobie eksperymentować według własnego uznania. Jednak jak na taki ekspresowy wypiek, uważam że bardzo udany

Dieta moja pasja
Łaciata babka Gellwe 181

dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl(...)minutę).  Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy.  Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem.  Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min.  Po wystygnięciu

W kuchni bez szafek
Racuchy drożdżowe 155

misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych(...)patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami. SMACZNEGO Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 160

Paszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej

Mienta blog
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 134

Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.   Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rurki drożdżowe z dżemem 142

drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 167

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką

babka w formie

Proponowane wyszukiwania