Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na
Moje domowe kucharzeniedrożdżowe cynamonowe kluski kładzione z karobowym jogurtem~ Rano szukałam pomysłu na śniadanie i znalazłam go w lodówce ;) A ściślej mówiąc - znalazłam tam napoczęte drożdże i przypomniałam sobie o tych kluseczkach :) Robię je już drugi raz, ale tym razem w wersji nie-wegańskiej jak za pierwszym razem, więc podam przepis :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki razowej ~łyżeczka cukru(...)zaczynu) + ew. jeszcze do ciasta ~30-40ml mleka (do zaczynu) u mnie roślinne ~50ml mleka (u mnie roślinne) ~jajko ~łyżeczka cynamonu Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką mąki i cukrem, zalewamy mlekiem (30-40ml) w temp. "leniej" i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kolejne
breakfast of dreamsTradycyjne drożdżowe ślimaczki, idealnie smakują z barszczem- podane np. na Wigilię Składniki: ½ kg mąki 2 jajka 1 łyżka margaryny 4 dag drożdży 3 duże cebule ½ kostki margaryny „palmy” sól pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka ciepłego mleko z wodą Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny(...)gałką muszkatołową i solą do smaku. Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka. Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki
Tradycyjna KuchniaSkładniki: mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie, jajko
W Mojej Kuchni LubięOczywiście nie tylko z pomidorkami, choć one grają tutaj najważniejszą dekoracyjną rolę. Pozostałe dodatki - wg uznania i wg własnej lodówki, jak na sobotę przystało. Dziś przecież
bistro mamaChałka... Najlepsza jest w dniu upieczenia, ewentualnie następnym. Później zaczyna się starzeć, nawet najlepiej przechowywana - najzwyczajniej w świecie schnie. Drożdżowe wypieki mają to do siebie, i nic nie da się na to poradzić. Trzeba je zjadać szybciutko, póki świeże. Czasem jednak się nie uda...Choć chałka, którą prezentowałam wczoraj była naprawdę smaczna, nie udało nam się jej całej zjeść(...)razu. Trzeciego dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością... Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie. Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Bułeczki pieczemy
prawdziwe jedzenieDrożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać(...)rumem i odstawić na 15 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć do tortownicy z kominkiem ,posypać morelami i rodzynkami.Przykryć drugą częścią ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni
Moje domowe kucharzenieoprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się(...)przez około 10-15 minut. Po połowie czasu można blaszki przekręcić. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce i oprósz cukrem pudrem. Bułeczki o podobnym kształcie piekłam z makiem . Lubię drożdżowe wypieki , bo można je modelować na wiele sposobów. The post Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli szukacie pomysłu na drugie śniadanie bądź po prostu na małe co nie co, to te bułeczki wpisują się tu idealnie. Nie dość, że mięciutkie, drożdżowe to jeszcze po brzegi wypełnione żurawiną. Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki letniego mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 300 g mąki pszennej - 100 g suszonej żurawiny - 1 jajko(...)odrobiną letniego mleka. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dokładamy rozczyn oraz resztę mleka i całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, żurawinę i ponownie zagniatamy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Dłońmi formujemy nieduże kulki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut
Zainspirowana w kuchniżycie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików Przygotowanie(...)łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę
Bon appetit mon amieCzekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki. Składniki: 1 kg mąki 50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży Drożdże rozpuścić w mleku(...)cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaSmaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko(...)koniec dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach po 6 sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki
wyzwania kuchennePrawdę mówiąc ten wpis miał być wczoraj, ale z przyczyn technicznych nie udało mi się wstawić postu..W tym roku postanowiłam zrobić rogale z białym makiem
Moje domowe kucharzenie