ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:398/576)

Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 170

Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.   Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ -  Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rurki drożdżowe z dżemem 181

drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 203

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką

babka w formie
Pizza serowa z suszonymi pomidorami i orzechami 178

Uwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest

Smakołyki Asi
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 251

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze

babka w formie
Pizza z cukinią i salami 215

Pizza powstała z myślą o trzecich urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool i nawiązuje do włoskich korzeni gospodarzy. Z okazji jubileuszu życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów wszystkim kucharzom, aby

Wrzosowa Polana
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 183

Jeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
bułczane grubasy 168

Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków

Miód i pieprz
Pizza ze szpinakiem 180

Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami

pink envelope
Drożdżówki z serkiem straciatella 170

jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 214

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować

Smaczna Pyza
Pierogi pieczone z serem na słodko 230

Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe 152

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe   Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła           2 jajka      250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł

Smaki Natalii
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 225

Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 191

zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem

potrawyregionalne