ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:390/576)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 138

końców wylądowałam w kuchni :P Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki

My simple kitchen
bułeczki z leśnymi grzybami 146

składniki na cisto: 3 szkl mąki 15 g drożdży 2 jajka 125 ml letniego mleka 100 g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli wykonanie: Drożdże rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 145

załapiemy się na  pączkowo-pomarańczową wyżerkę. Składniki na ok. 55 szt. mini pączków: ZACZYN DROŻDŻOWY: 7 g drożdży w proszku 1 łyżka cukru trzcinowego 1/4 szklanka ciepłej wody Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. CIASTO: 1 jajko 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 3/4 szklanki ciepłej

gutfut
Babka biszkoptowa-lekka jak puch! 5349

Kolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej lukier Przygotowanie:  Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna.  Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 109

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na

charlotte gotuje
minipączki z advocatowym kremem patisserie 139

wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków.  Składniki: na ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny(...)aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Co zjeść w Katanii? 172

bakłażanów (tak, tak znów te bakłażany) z dodatkiem cebuli, pomidorów, oliwek i kaparów. Całość doprawione jest octem i cukrem. Canollo Pasticcieria Tradycyjny deser sycylijski. To rurka ze specyficznego kruchego ciasta (często w środku z czekoladą), nadziana kremem z ricotty. Co ważne, canollo należy napełniać kremem tuż przed spożyciem, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość. Oczywiście nadzienie to już pełna dowolność(...)kawą, sokami owocowymi lub pastą migdałową albo pistacjową Natomiast brioche to słodka, drożdżowa bułeczka. Całość tworzy przepyszny, śniadaniowy duet Pizza Włochy to pizza być musi. W Katanii polecam Wam spróbować lokalnej specjalności jaką jest Pizzoli. To tak naprawdę tradycyjna pizza, która jest przykryta drugą warstwą ciasta I oczywiście zostając w temacie pizzy musicie spróbować pizzy z pistacjami Gdzie zjeść

365 dni dookoła kuchni
puszyste pączki na kwaśnym mleku 209

składniki: 250 g kwaśnego mleka 600 g mąki orkiszowej 50 g drożdży 25 g cukru 2 duże jajka 3 łyżki ciepłego mleka, słodkiego 10 g oleju

Domowy Smak Jedzenia
Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami 203

bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży

Grunt to przepis!
Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 124

smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde.  Gotowe ciasto odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 166

mąkę ziemniaczaną. Masło topimy i studzimy, jajko roztrzepujemy widelcem.  Do przesianej mąki dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą

Kuchnia w czekoladzie
Buchty z rabarbarem. 128

dawno publikowałam mój sprawdzony przepis na buchty-drożdżowe bułeczki , które były nadziane powidłami śliwkowymi. Tym razem poszłam o krok dalej i upiekłam buchty z rabarbarem z nieco innego przepisu, uzyskując nieco słodsze ciasto. Bo skoro sezon na rabarbar w pełni, to czemu nie? Nie będę ukrywać, że to był strzał w dziesiątkę. Puszyste, słodkie bułeczki skrywające w sobie kawałki kwaskowatego

Rozpustne gotowanie
Keks na białkach. Ciasto z białek jaj. 423

szklanki oleju,1/2 szklanki mleka,1 garść suszonej żurawiny,100 g mieszanki do keksa,szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka jaj wykorzystałam do zrobienia babki drożdżowej, przepis tutaj.  Przygotowanie:      Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko(...)zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami

Aga w kuchni
Naleśniki drożdżowe z serem i truskawkami 149

Naleśniki drożdżowe są bardzo delikatne, puszyste, miękkie. Ja zrobiłam z serem i truskawkami na słodko, ale można podawać z dowolnym nadzieniem. Moje dzieciaki bardzo lubią suche bez smarowania. Najlepsze oczywiście takie prosto z patelni. Też tak macie, że pierwszy naleśnik się nie udaje. U mnie prawie za każdym razem, ale pewnie robię to specjalnie, żeby spróbować czy dobre:) Składniki(...)pozostałe składniki wraz z rozrobionymi drożdżami i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na  około 40 minut, a następnie smażyć  naleśniki. Twaróg ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć w dowolny sposób. Podawać wraz z truskawkami naleśniki drożdżowe z serem i truskawkami

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania