ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:384/576)

Svíčková na smetaně s knedlíkem 218

robi możemy zabrać się za knedliki. Z drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut.  4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane

Kuchnia PROzdrowotna
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 170

Tradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki(...)Masa będzie dość lejąca.  Piekarnik rozgrzać do 160*C.  Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną

Chocolate Muffin Blog
Chałka z kruszonką 165

pamiętam skąd brałam przepis na tą chałkę, ale jest przepyszna. Uwielbiam jak pieczywo drożdżowe jest puszyste.. i jeszcze tak wspaniale pachnie podczas pieczenia, że nie można się doczekać kiedy będzie można ukroić kawałeczek. Naprawdę jest przepyszna, polecam :-) Składniki na dwie chałki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych 1 szklanka ciepłego mleka(...)jeżeli drożdże są suszone należy tą czynność pominąć. Masło lub margarynę rozpuścić. Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie

Na słodko lub wytrawnie
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 260

cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy

Nerds Kitchen
Buły z jabłkami 97

Sezon jabłkowy uznaję za otwarty. To nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże(...)dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości

greenscarf
Pszenne bagietki obtoczone złotym siemieniem lnianym 141

jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować    i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię lniane złote marki Kresto. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Moniki Smakołyki
paluchy drożdżowe 303

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży 1 i

Domowy Smak Jedzenia
drożdżowe rożki 489

składniki: 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 i 1/4 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła 25 ml wody, letniej 80 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec 153

rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżek cukru100 g masłajajkoszklanka mleka (ciepłego)40 g drożdżyszczypta solipłaska łyżeczka kurkumyDodatkowo:gotowa masa makowagarść orzechów laskowychok. 6 kostek mlecznej czekoladyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Do miseczki kruszymy(...)Odstawiamy do ciepłego miejsca i nakrywamy ściereczką. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.Nasz wyrośnięty drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły

Moje pyszne gotowanie
Makowiec japoński 144

chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni - najczęściej do ciast i słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka(...)ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto

mojewypiekiinietylko
Odrywana drożdżówka 118

minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 136

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka

Praktyczna pl
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 187

wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizzowe roladki 208

Pizzowe roladki ..pyszne..polecam..tym razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania