ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:386/576)

Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 154

właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z twarogiem i rodzynkami 144

wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.  Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował

Grunt to przepis!
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 171

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Pieczone pierożki z pieczarkami 199

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju

Monia miesza i gotuje
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 165

Dziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na  RACUCHY Z JABŁKAMI , były  RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM  i ostatnio  RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 109

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej

Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z Nutellą 212

nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są świeżo upieczone".  Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli

Wiem co jem
Chlebki pita 112

drożdże, dodajemy łyżkę cukru, odrobinę letniej wody i dużą łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy

upichcic
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 239

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Kruche rogaliki z powidłami 214

masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, powidła śliwkowe Orzech .     Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami . Przygotowanie:    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią

Aga w kuchni
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 119

słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy

Food Square
Bułeczki z polędwicą i serem . 169

Moje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać  do szkoły lub do pracy.  Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 500g mąki + do podsypania(...)lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 151

ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu

Garniec Magalie
bułeczki drożdżowe z kruszonką 157

nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-) Składniki: kruszonka 70 g mąki pszennej 50 g masła zimnego 50 cukru  ciasto  100 g mleka 20 g świeżych drożdży (pokruszonych) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru

Gotowanie z pasją
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 207

przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo(...)już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut

Ciastkozercy