ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:385/576)

DROŻDŻOWE MUFFINKI 97

puszyste drożdżówki przekładane dżemem kakaowo-śliwkowym, doskonałe z kubkiem ciepłego mleka SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok

słodki bratek
mięciutkie buleczki z serem 141

solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać . Mieszankę jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko wymieszać łyżką ,lub mikserem. Do tak powstałej masy dosypywać porcjami resztę pozostałej przesianej mąki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto jest dość kleiste i w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki -2łyżki. Przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem

w mojej kuchni
Drożdżowe pierożki 189

Drożdżowe pierożki to pyszne, nieduże wypieki, idealne na jeden kęs. Ich zaletą oczywiście oprócz smaku jest całkowity brak cukru dodanego do ciasta. Składniki: - 310 g margaryny - 1 kg mąki pszennej - 100 g drożdży - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka + 1 jajko do smarowania - 1 szklanka śmietany 18% - 1 opakowanie marmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 103

mililitrów mleka - 1 jajko - 25 gram świeżych drożdży - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy z lekko podgrzanych 100 mililitrów mleka, drożdży i cukru. Odstawiamy go do wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie zagniatamy ciasto - płynne składniki dodajemy do mąki oraz soli. Ponownie odstawiamy całość do wyrośnięcia, zakrywając miskę ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce

Życie zamknięte w smaku
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i malinami 153

Moje pierwsze drożdżówki :) Nigdy nie przepadałam za robieniem drożdżowych wypieków... długo rosną, kleją się do rąk, ciężko wyczuć kiedy są odpowiednio pulchne... a jednak :) W pewnych sytuacjach bułeczki czy ciasta mają swoje zalety, np. wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu w kuchni i zajmujemy się jednocześnie kilkoma rzeczami. Ciasto zarabiamy i zapominamy o nim na długi czas, potem formujemy

Chocolate Muffin Blog
Chaczapuri 354

Pyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków

My Culinary Art
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 138

prowadzonej przez Anię  z bloga Kuchennymi Drzwiami  , uznałam, że jednak efektem się podzielę.  Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła

Stare Gary
Babka adwokatowo - kokosowa 195

Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków

Smaczna Pyza
Babka marmurkowa – najprostsza 65

zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni. Ciasto na Wielkanoc Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej na stole. Oczywiście, serniki, mazurki i babeczki są również mile widziane, ale babka to pozycja obowiązkowa. Odkąd pamiętam w moim domu na święta zawsze była tradycyjna, drożdżowa baba wielkanocna , ale pewnego czasu dołączyła do niej ta przepyszna, wilgotna

Na-talerzu.pl
Cynamonki i dżemorki 120

płynne masełko i wyrastający zaczyn z punktu pierwszego. 5. Dokładnie wyrobić. Drożdżowe lubią wyrabianie. 6. Odstawić pod grzejnik do wyrośnięcia na 1,5h B. nadzienie Połączyć ze sobą masło z cukrem i cynamonem. Zrobić z nich pastę. Najlepiej łapkami. Pamiętajcie by masło było miękkie(!) C. zawijanie 1. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. 2. Rozwałkuj ciasto na kształt i podobieństwo

Fiolka w kuchni
Mazurek pomarańczowy 113

piekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu(...)laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać pokrojone w kosteczkę masło wraz z odrobiną soli. łączymy składniki (jeśli

Mania Wypiekania
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 153

 „Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g

Moniki Smakołyki
drożdżowe kardamonowo cynamonowe ślimaczki 136

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Christmas Cookies 116

kostki margaryny 75 dag mąki 1 mały olejek zapachowy 10 dag drożdży 1 szklanka mleka Do posypania:cukier puderChristmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które nie lubią(...)łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1), wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2). Układać je na blasze wyłożonej papierem

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania