Sezon na borówki w pełni, więc między innymi drożdżówki z nimi muszą być. Ja ciasto wzbogaciłam o wiórki kokosowe. Polane lukrem i mięciutkie po prostu pycha
Ewa w kuchnipoleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam. Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec. Piekłam też chleb na patelni! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawiekszych bułek. Akurat zmieściłey mi się na jedną blachę od piekarnika. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - 12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane
Przepisy na domowy ser i chlebJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepadam za pizzą. Tym razem wybór padł na pizzę hawajską, której nie jadłam chyba wieki ;) Ciasto puszyste choć niezbyt grube. Jednym słowem: pycha :) Ciasto: 350 g
Smakołyki Asimąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe
Ala piecze i gotujewyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy
Kuchnia w czekoladzieokoło 3/4 szklanki mleka, wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Potem rozczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jaja utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać trzepaczką lub rózgą, aż ukażą się na cieście pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut
In my kitchenTakie odrywane pizzerinki robiłam jakiś czas temu..pomysł na takie formowanie ciasta podpatrzyłam tutaj ... 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego
Moje domowe kucharzeniewcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli
Kulinarne przygody GatityBułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki 2 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie suchych drożdży 7 łyżek cukru 1/3 szklanki
Praktyczna plTe bułeczki robiłam dawno temu...w sumie miały być inne...ale wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, posmarowałam dżemem malinowym..zwinęłam jak roladę..pokroiłam w plastry..i przełożyłam do
Moje domowe kucharzenieNa 11 listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku
Zainspirowana w kuchniskładniki: 370 g mąki 150 ml mleka, letniego 30 g masła, roztopionego 1 jajko 15 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli ok
Domowy Smak JedzeniaOstatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal, B: 4,9g, T: 5,2g, W: 31,1g. Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej – 250ml mleka – 75g masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego
Be Fit Be Strongdomowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też(...)sklepie! Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta w tempie ekspresowym, a formuje się je z łatwością, rozciągając wałki ciasta przez skręcanie. A bagietki są tak smaczne, że nie mają czasu ostygnąć bo znikają również w ekspresowym tempie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane(...)suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami
Moja smaczna kuchnia