ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:380/576)

PIZZA Z LECZO 227

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA Z LECZO 227

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia MagdaLeny
Piernikowe gwiazdki 164

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Paluchy drożdżowe 171

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić

Apetyczna babeczka
Placek drożdżowy z rabarbarem Wersja II babci Basi 205

rozczyn drożdżowy : W jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 kostkę drożdży, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ok. 20 min. ) Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce

Pysznosci Babci Basi
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 183

lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.  Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykań skie, maliny...   Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

królestwo garów
Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką 179

Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka  1 łyżka cukru Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 całe jajko 50 gr masła roztp. i ostudzonego 1/3 szkl cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki

Gotowanie...to proste !
Chałwowe Gofry Belgijskie 201

Miksowanie Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj jajko, sol, cukier brązowy oraz rozczyn drożdżowy mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Etap III - Cukier perlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap

Wylizany Rondel
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 172

letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić  zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką

Zrób to smacznie
Mini pączki twarogowe 1121

szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach  pojawiają się  pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini pączuszki z użyciem serka

Malinowa Kawiarenka
pikantne bułeczki z tuńczykiem 206

słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolorowa chałka 195

     Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części

Wrzosowa Polana
Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 130

Insulina . Paluchy są boskie, wspaniale pachną, nie można im się oprzeć. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem Czas przygotowania 7 godzin Proporcje na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 150 g wody szczypta suszonych drożdży Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki oliwy

Kulinarne przygody Gatity
chrupiące bułeczki z cukinią 163

odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hot dogi na domowy sposób:) 187

Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem

In my kitchen
Chlebki do żurku i nie tylko 175

Każdy kto spojrzał na te chlebki-bułeczki, nie widział w nich przyszłych miseczek, tylko... drożdżowe cycki! ;) Dlatego w drugiej wersji dodałam uchwyty tylko do dwóch... Myślę, że już wyglądają ok., a wszelkie inne skojarzenia są przypadkowe i nie były zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych

Pełny talerz
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 286

Robione w pędzie! W sumie nie za bardzo mogłam się skupić nad wymyślaniem przepisu i łączeniem składników, ale udało się! Nic nie pomieszałam i wyszło tak

zabawa smakiem