Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła
SMYKWKUCHNIChwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaswój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce
Słodkie okruszkimikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy
Poezja smakuzaczynu dodać wystudzone masło i jajko, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około(...)ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika, inaczej podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Posmarować rogaliki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego Rogaliki drożdżowe
Smaki Arminedługie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami Składniki: 1 kg mąki(...)mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia. * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym
Z Majeczką w kuchniSkładniki:500 g mąki pszennej1 szklanka ciepłego mleka42 g świeżych drożdży100 g cukru80 g roztopionego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w
Smakowity Blog Kulinarnybyła spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży 2 duże ekologiczne jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru(...)okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi. Post Racuchy drożdżowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni. Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze, ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g). DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej
W kuchni Karmel-itkiPączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką
Kuchnia MagdaLenyPyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest
dolcevitainmykitchenMój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków CIASTO: 2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. mąki krupczatki 3 żółtka 1 szkl. ciepłego mleka 150 ml oleju 5
Kolorowa kuchnia Elkiskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania
Domowy Smak JedzeniaNa pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano potwornie głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki - wszystko czego potrzeba na
CiastkozercyPodzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto
Słodkości i nie tylko