roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie! SKŁADNIKI:* jajka
Ostra na Słodkoprzesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób na środku wgłębienie. Wlej olej do wgłębienia, następnie wlej miksturę drożdżową. Łyżką zagarniaj mąkę z boków do środka, wolno mieszaj aż do połączenia składników. Dokończ ten proces rękoma, aby dobrze składniki wymieszać. Przenieś ciasto na osypaną mąką stolnicę i ugniataj przez około 10 minut. Ciasto będzie się z początku kleić. Staraj się
Moja DelicjaBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej
Polska ZupaPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na
Tradycyjna kuchnia KasiProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę
Kuchnia domowa Anisię spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego teraz podam Wam przepis podwójny, w pełnej wersji i okrojonej (czyli dietetycznej lub ekonomicznej, w zależności od powodu rezygnacji ze składników). Na początek oczywiście robimy zaczyn drożdżowy: - 1/4 kostki drożdży (czyli 25g) - rozkruszamy do miski, - dolewamy(...)starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERobiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś więcej? drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie zrobić nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać twaróg, budyń, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkować na duży prostokąt, posmarować nadzieniem, brzegi ciasta złożyć(...)białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Artykuł Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminebabeczki idealne do koszyczka. Babka limonkowa Sernik z truskawkami Babka pomarańczowa Ciasto zebra Sernik z brzoskwiniami Małe babeczki waniliowo-kakaowe Wielkanocna babka waniliowo - kakaowa Drożdżowa babka z czekoladą Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa Babka czekoladowa
Passions hobbies lifeRolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy
Tajemnice Smakuminut. Żółtka i jajko wbić do miski, dodać 2 łyżki cukru. Zmiksować na puszystą masę. Do tego przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać mikserem z hakami. Wlać rum i na koniec olej. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Delikatnie rozwałkować i szklanką wykroić koła. Na środku każdego koła ułożyć marmoladę. Następnie
Agusiowe smakołykiDrożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy. ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej
wesoła kuchniaDawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..no w ten wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by
Moje domowe kucharzeniewyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli, dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką
Kuchnia u KrysiDziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w
Ciastkozercy