ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:365/576)

Rogale drożdżowe z sezamem 156

akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko ok. 0,5 l wanilia jajko

Kuchnia Danusi
Pączki serowe 242

rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe . Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 233

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego   Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe     Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 2 średnie dynie Futsu black

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki drożdżowo- kruche 281

Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła

SMYKWKUCHNI
Bułeczki różyczki 183

Chwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty 224

swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce

Słodkie okruszki
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 242

mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy

Poezja smaku
Rogaliki drożdżowe na kefirze 132

zaczynu dodać wystudzone masło i jajko, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około(...)ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika, inaczej podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Posmarować rogaliki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego Rogaliki drożdżowe

Smaki Armine
FAWORKI DROŻDŻOWE 156

długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami   Składniki: 1 kg mąki(...)mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia.  * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym

Z Majeczką w kuchni
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 155

Składniki:500 g mąki  pszennej1 szklanka ciepłego mleka42 g świeżych drożdży100 g cukru80 g roztopionego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w

Smakowity Blog Kulinarny
Racuchy drożdżowe 370

była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży 2 duże ekologiczne jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru(...)okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi.   Post Racuchy drożdżowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 158

zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni.  Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,  ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM 150

Pączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Cebulak, czyli Zwiebelkuchen 202

Pyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest

dolcevitainmykitchen
Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami 203

Mój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków  CIASTO: 2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. mąki krupczatki 3 żółtka 1 szkl. ciepłego mleka 150 ml oleju 5

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania