ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:367/576)

Rogaliki drożdżowe z czekoladą 85

Rogaliki drożdżowe wersja II, tym razem z czekoladą, ale jeśli wolicie możecie zrobić je również z dżemem. Są pyszne i nawet na drugi dzień (jeśli jeszcze zostaną utrzymują świeżość). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z czekoladą Czas przygotowania 2 godz Czas gotowania 20 min Łączny czas 2 godz 30 min Składniki 500 g mąki 3 jajka 1 szklanka mleka(...)ubitych białek. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut mikserem lub ręcznie, a pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 133

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np

dolcevitainmykitchen
LAHMACUN - TURECKA PIZZA 160

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 195

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1371

Bardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się

babka w formie
DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 129

pyszne, puszyste drożdżówki z serem i owocami   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 250 g mąki 1 jajko 1/4

słodki bratek
Kandyzowana skórka cytrynowa. 166

     Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak

Rozpustne gotowanie
Cebularze 306

Słone ciasto chlebowe wypełnione pyszną cebulką. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata

prawdziwe jedzenie
Barmbrack cake z rodzynkami 165

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj  i piekłam je jakiś czas temu ..Barmbrack cake to tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone w okresie Halloween, ale nic nie

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe babeczki z rodzynkami 148

ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie.  Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone,  dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone.   Składniki na 12 szt.: 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 2 duże jaja, 25 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C, 100 g rodzynek

Moniki Smakołyki
Świąteczna strucla makowa 349

już kiedyś wspominałam - na początku mojej kulinarnej przygody wypieki drożdżowe nie były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej(...)technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto było ciut za luźne i mogłoby nie utrzymać tak skomplikowanego kształtu. Jednak książka sama w sobie okazała się skarbem i na pewno często będę z niej korzystać. Tymczasem zapraszam na bardzo świąteczny i niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy

Ratunku obiad
Bajaderki 127

słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka(...)/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu.  W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając

Malinowo w kuchni
Herman - ciasto szczęścia 357

razie potrzeby można użyć więcej), 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (też nie wiem po co, skoro zaczyn jest drożdżowy, no ale skoro kazali...), szczypta soli i cukier wanilinowy. Tym razem mieszamy ;) Na sam koniec do gotowego ciasta dodajemy to, na co akurat mamy ochotę - jabłka plus cynamon, orzechy, rodzynki... Ja poprzestałam na tych ostatnich. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej

Kulinarne zapędy Kokosa
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 145

zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy(...)łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Co do gara? Może carbonara! 153

mleko. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15min.  W dużej misce połączyłam mąkę z wodą oraz delikatnie wlałam zaczyn drożdżowy. Całość zagniotłam. Uformowaną kulę umieściłam w wysmarowanej oliwą misce i pozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia.  Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.).  Przed

bastalena

Proponowane wyszukiwania