ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem
Moje domowe kucharzenieczerwiec to były dla mnie bardzo pracowite miesiące, dlatego teraz wreszcie mogłam trochę poszaleć w kuchni i przygotować m.in. drożdżowe kanapki. Inspirację czerpię z wielu miejsc, dzisiejsza pochodzi z piekarni. Kiedyś miałam okazję kupić podobne bułeczki, jednakże ciasto było wg mnie średniej jakości, dlatego udoskonaliłam coś, co miałam okazję zjeść. Bułeczki wyszły przepyszne i będą idealne na śniadanie
Fabryka pomysłówzawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 10g świeżych drożdży 50g masła jajko łyżeczka soli 1,5 łyżeczki(...)odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wykonanie masy cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykonanie bułeczek c.d.: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie zwinąć w rulon (zwijać od strony dłuższego boku
Mania WypiekaniaBardzo smaczne, troszkę bułeczk owe ciasto. Doskonale do porannej kawy lub podwieczorkowej herbaty. Składniki: 3 cale jajka 3/4 szklanki mleka 40 g drożdży 1/2 kg mąki (ok 2,5 szklanki) 2 łyżki oleju 200 g masła (zamiast masła można użyć margaryny) ok 9 łyżek cukru cukier puder do posypania, po upieczeniu. Przygotowanie: 1. Podgrzać mleko(...)troszkę urosną. 3. Do miski przesiać m ą k ę , dodać do niej cale jajka, rozczyn drożdżowy - wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić. 4. Misk ę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce by ciasto podwoiło swoja objętość. 5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części
Kulinarnie z Polką na Kresachciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając
greenscarfszybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze, które zrobiłam, było również drożdżowe, ale w smaku przypominało macę i smakowało mi najbardziej ze wszystkich dotychczasowych. Czytaj więcej
bistro mamazdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody
Weekendy w domu i ogrodzieWspaniałe, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka(...)miseczce, pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do pozostałej mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer
kgwjanczewomoim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 30g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego cukier i drożdże. Pozostawiamy około 10minut. Do mąki dodajemy jajka, roztopione masło, szczyptę soli i "wyrośnięte" drożdże. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie formujemy kluski, pozostawiamy chwilę do podrośnięcia i gotujemy na parze. Składniki na sos: 400g borówek 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml śmietanki 36% garść orzechów włoskich Sposób wykonania: Borówki zalewamy wodą
Kuchnia Pani Wiosnytorebeczkę przewiązaną tasiemką. Spodziewałam się raczej jakichś listów miłosnych, a tu niespodzianka, przepisy na babcine ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi dżemem agrestowym, był numerem jeden dla zgrai wnuków dopraszających się babci o coś słodkiego
Rozpustne gotowanieskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaDziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra
Tradycyjna kuchnia KasiPo tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto
Blondynka Gotujeczasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone
Even Better Food