ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:366/576)

Rogaliki drożdżowe z powidłami 150

podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie

Ala piecze i gotuje
Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy 144

iasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam.  Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne.  Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek

Moniki Smakołyki
bułki z oliwkami 118

Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 239

będę ukrywać, że drożdżowe to moja słabość. Dawno nie było u nas klasycznych drożdżówek czy też ciasta na bazie drożdży. Aż do dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami

Made By Mom And Son
Drożdżówka z nutellą . 157

Kolejna drożdżowa propozycja .Nadziana nutellą ,ale myślę ,że powidła sprawdziłyby się równie dobrze .Polecam .Ciasto jest pyszne. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki

Ladylaura.
Chleb serowy 109

Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem.  Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki.  Kiedy cały roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i resztę składników.  Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.  Uformować kulę, opruszyć mąką i lekko ją naciąć.  Odstawić pod przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało

Sto kolorów kuchni
Pączki angielskie 161

się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza. 2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto

UgotujmyTo.pl
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 271

dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże

Ala piecze i gotuje
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 143

pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego

głodny alergik
Papatacze drożdżowe z bakaliami 131

Jeśli jesteście łasuchami to ten przepis jest właśnie dla Was!. Drożdżowe ciasteczka napakowane bakaliami i polane białym lukrem...kto ma ochotę? Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży pół szklanki ciepłego mleka lub śmietany  8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały

Apetyczna babeczka
Bułeczki belgijskie 137

Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy

Moje domowe kucharzenie
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 578

ardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożd ż owe - prosty przepis PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików)   Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Irlandzki chleb sodowy. 144

niezwykle prosty w przygotowaniu. Jego ogromnym  atutem jest szybkość wypieku. Nie trzeba bowiem czekać aż ciasto wyrośnie. Poza tym według przepisu wyrabiać należy tylko tyle, aby połączyć składniki. Dodatek sody sprawia, że chleb różni się w smaku od znanych nam wypieków drożdżowych czy na zakwasie. W tej kwestii jestem chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować

zadanie-gotowanie
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 88

Rogaliki drożdżowe wersja II, tym razem z czekoladą, ale jeśli wolicie możecie zrobić je również z dżemem. Są pyszne i nawet na drugi dzień (jeśli jeszcze zostaną utrzymują świeżość). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z czekoladą Czas przygotowania 2 godz Czas gotowania 20 min Łączny czas 2 godz 30 min Składniki 500 g mąki 3 jajka 1 szklanka mleka(...)ubitych białek. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut mikserem lub ręcznie, a pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 140

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np

dolcevitainmykitchen