Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. 3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. 4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę
Kuchnia w czekoladzieJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki
Ciastkozercyłyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić
Kuchnia w oparachświeżo upieczonego pieczywa, który jeszcze na długo utrzymuje się w całym domu ! Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody
Marcepanowa kuchniałyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu
Marcepanowa kuchniacukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła
Agusiowe smakołykiodpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki do ciasta dodawała oranżadę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukczasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość
Ala piecze i gotujeSkładniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo
OliveandThymeSkładniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru cukru nadzienie
OliveandThymeTen drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami
dolcevitainmykitchenJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki
Ciastkozercycukrem, łyżką mąki i 50 ml wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz: Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła
Gotuj Sam!cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto
Gotowanie...to proste !Dziś nadszedł ten dzień i mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, szklanka wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju
Z miłości do słodkościposmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko
Bulliocukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam przesianą mąkę, resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury
Kuchnia u KrysiUwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła
Smakołyki AsiPonieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula
6nieboLubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym
Wrzosowa Polanabazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy. Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka
Roślinna - blog wegańskiPrzepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru
e-PrzepisyKulinarne