ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:370/576)

Pączki bez jajek i mleka 175

podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z  odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według autorki przepisu można było z niego  od razu wykrawać kółka itd.. 50 dkg mąki tortowej 300 ml wody 80 g świeżych(...)cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,dodać miksturę drożdżową,olej, resztę wody , kurkumę i wyrobić ciasto.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki . Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta

Moje domowe kucharzenie
Pizza 133

mięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu jakoś u mnie nie zdało egzaminu..Dodatki do pizzy dowolne..u mnie prawie jak zawsze tradycyjnie..kiełbaska, ogórek, pomidorek..no i oczywiście ser ..Pizza(...)miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść  gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i przełożyć do miski, nakryć . Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować , wyrobić ,rozwałkować na blaszce.Ciasto odstawić jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Pączki z polewą czekoladową 147

czekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko ten nam naprawdę smakuje . Polecam(...)szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei

Ogrodnik w podróży
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 219

Składniki   Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli   Sos :  250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 155

gwarancją dobrego chleba jest co najmniej jego trzykrotne wyrośnięcie. Pamiętajcie proszę o tej radzie przy wszystkich drożdżowych wypiekach.  W tym czasie proponuję włączyć już piekarnik - nastawić temperaturę na 200 stopni, program "góra/dół." Po trzecim już wyrośnięciu "ciasto" należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.  Bon appetit

Garniec Magalie
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 135

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Pączki, pączusie 198

moim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam.  Takie malusie, słodkie pączusie, tylko z ciasta się wycina, a jak szybko się je wcina :) , na jeden lub dwa razy się je smakuje i kolejnego czwartku wyczekuje.  Składniki: 200 g mleka, 50 g drożdży, 70 g cukru, szczypta(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go  ręką,  stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie

Moniki Smakołyki
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 165

Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka(...)odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą

Czerwona Porzeczka
Pyzy na słodko z owocami 177

odrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie

Szybko Tanio Smacznie
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 168

dodajemy gotowy zaczyn (lub suche drożdże – wsypujemy od razu). Na tym filmie można zobaczyć jak przygotować zaczyn drożdżowy. Trzeba pamiętać, żeby składniki na zaczyn odjąć z przepisu. Najłatwiej przygotować wszystkie składniki wcześniej i z nich wziąć ilość potrzebą do zaczynu. Dobrze zagniatamy ciasto, do połączenia składników, ale nie za długo. U mnie zostało trochę mąki (z 2 – 3 łyżki) – ważne

Bazując na smaku
Chałka 220

Chałkę piekłam już dużo razy, ale nigdy nie zaplatałam z sześciu kawałków ciasta. Wreszcie nadeszła ta chwila i jestem z siebie i z końcowego efektu bardzo dumna. Wbrew pozorom to zaplatanie nie jest takie łatwe jak by się wydawało. Przyznam się szczerze, że zaplatałam oglądając filmik na którym pokazane jest krok po kroku jak to zrobić a mimo to podejmowałam(...)letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Wyjąc ciasto z misy. Misę wysmarować olejem, włożyć ciasto

Ala piecze i gotuje
Strombolli z kurczakiem, cukinią i papryką 135

Pyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki

słodki bratek
Bezglutenowa tarta ze szparagami 138

mega wyrazistego smaku. Jeśli uwzględniacie w swojej diecie paleo nabiał, to parmezan idealnie się wpasowuje w to równanie (można go zastąpić płatkami drożdżowymi). Czysta Poezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil! Składniki: ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa) szparagi boczek por parmezan 2 łyżeczki wędzonej papryki

PaleoLife
Cynamonowy wirujący chlebek 143

czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego

Słodkie inspiracje
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 153

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia

Tradycyjna Kuchnia