ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:357/576)

Chleb polski pszenno-żytni 233

dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu Adama Piekarza: Chleb polski lata 70-90 Pieczony był w zwykłym(...)upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn drożdżowy 80 ml woda o temp 24-26oC  10 g drożdże świeże lub 3 g drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750  drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy

Przepisy na domowy ser i chleb
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 136

przygotowania ciasta użyłam OPTIMA OMEGA 3. Producent na swojej stronie pisze, że jest to margaryna idealna do osób, które dbają o zbilansowaną dietę a także dla osób którzy chcą utrzymać prawidłowy cholesterol. Składniki: Farsz kardamonowy: 100 g OPTIMA OMEGA 3 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 60 g cukru Ciasto(...)szklance mleka i 1 łyżce cukru. Mieszamy. Odstawiamy na trochę aż drożdże urosną. Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko, cukier, sól o kardamon. Ugniatamy. Na sam koniec ugniatania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 2 godzin żeby urosło. Przygotowujemy farsz kardamonowy: Utrzeć masło, cukier i kardamon

Kuchnia w oparach
Babka wykwintna 213

Babka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 10 żółtek 330 g mąki pszennej 160 g cukru 70 g masła(...)Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki z konfiturą z dyni 185

cukru, odstawić na kwadrans aby drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i żółtko. Gdy rozczyn drożdżowy ruszy dodać do niego resztę cukru i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia, połączyć z mąką i ciepłym tłuszczem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności

Apetyczna babeczka
Babka drożdżowa z kiełkami 189

dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa.  BABKA DROŻDŻOWA  z KMINKIEM i KIEŁKAMI Składniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 300 g mąki (plus 3 łyżki) 2 łyżeczki  kminku 100 g dowolnych  kiełków (można(...)misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.  Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekł a damy do formy wysmarowanej masłem

Bon appetit mon amie
Mini pączki 368

myślę, że warto. Takie maleństwa to na raz do buzi no i muszę powiedzieć, że jakoś szybko u mnie znikały z talerza. Nie zapomnijcie do ciasta dodać spirytusu co sprawi, że ciasto nie będzie tak wchłaniać oleju w trakcie smażenia. Ja oprószyłam je cukrem pudrem ale można również polać lukrem lub nadziewać ulubionym kremem lub dżemem. Porcelana Bogucice z kolekcji(...)mąki, drożdże rozmieszać i odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

Ala piecze i gotuje
Banany smażone w cieście 168

Banany w cieście Szybka i słodka przekąska, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki z bananem, wprost rozpływają się w ustach!     Składniki: 2 banany 200ml mleka 120g mąki 1 jajko 30g cukru pudru olej do smażenia   *** W miseczce mieszamy mleko z mąką, jajkiem i cukrem pudrem *** *** Banany obieramy ze skórki(...)cukier pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA

Blog z Apetytem
Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzywami 142

jednolitą masę.  Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo

Di gotuje
Bułeczki z fiołkową nutą 172

zmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem ) za to rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka(...)mąki i pięcioma łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny

les mirabelles
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 241

nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny(...)zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić

Ostra na Słodko
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 195

Śmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe zastrzeżenia - niezbyt wyraziste w smaku. Niemniej to ciasto jest najistotniejsze w pizzy, a w tym przypadku jest genialne.     I co ważne - żadnych sosów, na stolikach stoją doniczki świeżego rozmarynu, butelki z oliwą. Klasycznie, po włosku(...)zakończenie wieczoru dostaliśmy wypieczoną pizzę z oliwą, czosnkiem i ziołami. Foccacia, jak to nadmienił właściciel, mnie osobiście się kojarzy z drożdżowym, płaskim włoskim chlebem, ale co ja tam wiem. Ważne, że znów mogłam rozpływać się nad genialnym ciastem.    Jeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy tonik. Tym oto akcentem kolacja dobiegła końca. Myśleliśmy o prawdziwej, włoskiej kawie

W kuchni Karmel-itki
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami. 200

Ostatni dzień roku i ostatni przepis w tym roku :) Wczoraj, zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie. Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię  to ciasto już od lat.  Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam z jednej części, takie właśnie(...)dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną

Agusiowe smakołyki
Dyniowe rogaliki drożdżowe 214

słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą(...)rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…Dyniowe rogaliki drożdżoweSkładniki:700 g mąki1 opakowanie drożdży instant 7g1 szklanka mleka2 łyżki masła1/2 szklanki cukru4 łyżki puree

UgotujmyTo.pl
Klasyczne pączki z różą 272

takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 90 g cukru 7 dużych żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta(...)Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo ciepłe stopione masło i dobrze wyrobić ciasto

maniapieczenia
Przepis na Domowe Pierożki Kebabowe 1828

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki kebabowe to drożdżowa przekąska, pieczona w piekarniku, z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami. Pierożki kebabowe to świetna imprezowa przekąska, którą możemy zaserwować swoim gościom, ale także idealny posiłek do pracy, czy na piknik. Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis(...)domowe pierożki kebabowe , które smakują niczym mini kebaby w cieście. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 10 dag drożdży świeżych 500 ml mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Farsz: 500 g pieczarek

Przepiski.pl