Boże Narodzenie, ale ja tak uwielbiam te ciasto, że znajduję się ono również na Wielkanocnej liście. Ogólnie w moich wpisać nie ma jeszcze setek przepisów na ciasta, ale dzięki temu łatwiej jest wybrać te najbardziej pasujące do okoliczności, a Wy nie musicie bić się z myślami, które spośród 20 ciast wybrać. 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Od siebie mogę dodać(...)wykonania. Plusem tego ciasta jest brak jajek. Nr 7 PROSTA KRUCHA SZARLOTKA Przepis znajdziecie tutaj . Uważam, że najlepszymi ciastami, które wszystkim posmakują są te, które wykonuje się jak najprościej. W przypadku tej szarlotki, nie ma kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący. Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest też może kojarzyć
zdrowo i aktywniełyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego
Moje domowe kucharzeniemąki 0,5 l wody 20 g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy Przygotowanie ciasta: W misce rozcieramy drożdże wraz z cukrem. Dolewamy letnią wodę i całośc mieszamy. Powstaje rozczyn drożdżowy. Do rozczynu wsypujemy mąkę , sól i na końcu wlewamy oliwę. Całośc wyrabiamy dłońmi do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Im dłużej będziemy
Słodkości i nie tylkołyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy
W kuchni bez szafekprzepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem(...)suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy
Cooking Monstermgnieniu.Zamiast formowania pojedynczych buleczek mozna upiec w calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde przepyszne. Skladniki na ciasto : 500 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 80 g masla 1 jajko L cukier waniliowy 1 op. suchych drozdzy Skladniki na mase marcepanowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na pewno w większości domów babcie przygotowywały podpiwek czy kawas chlebowy. W moim domu babcia przygotowywała właśnie drożdże do picia. U niejadków pobudzały apetyt i właśnie
Niezły MłynekDomowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką
Smaczna Pyzalecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam do ich wypieku mąki, którą mąż kupuje mi bezpośrednio w młynie w Oliwie. Polecam(...)cukrem, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 szkl. mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn ruszy (urośnie) dodać resztę składników. Wymieszać łyżką składniki w misce. Posolić ciasto. Wyłożyć na blat i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Starać się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. Ciasto
Posadzone i zjedzoneWitam Kochani dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł(...)skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza. Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru(...)drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem
Domowa cukiernia Ewyciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce pod przykryciem, żeby wyrosło i podwoiło objętość. Może to potrwać nawet klika godzin, zależy od temperatury pomieszczania (optymalna temperatura dla wyrastania to 25-26 st.). W czasie gdy ciasto wyrasta(...)papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać
moj przepis naorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego
moj przepis namiarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego lub po prostu odpoczywać. Składniki: 750 g mąki pszennej T 500 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)mleko, wymieszać i odłożyć by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Około 1 godziny. Wyrośnięte
Ala piecze i gotuje