ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:347/576)

Czekośliwka 156

śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao  Przygotowanie: Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem i wiśniami! 160

Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki

SMYKWKUCHNI
Strucla z powidłami 176

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka 1 cukier

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 143

minut by zaczyn ruszył. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając,  stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną

Delicious Titbits
Dyniowy chleb 135

brązowego cukru lub miodu - sól   Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

CookYourself
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 179

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Bułki żytnie na drożdżch 120

oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut.Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki

Moje pyszne gotowanie
Koperty ze śliwkami 198

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ 334

Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady

Przepisy Aleksandry
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 173

letniej   wody Drożdże utrzeć   z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić   na 15 minut. Wymieszać   mleko kokosowe, jajko , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , szczyptę soli i obie mąki . Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany . Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło . Umyć i przebrać   jagody usuwając uszkodzone . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący

Buniabaje w kuchni
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 184

miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Foremki

Monia miesza i gotuje
Chałka w wielkanocne barany skręcona 104

Miałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana. Nie było czasu na myślenie, podzieliłam ciasto na cztery części, a dalej już jakoś poszło.  To taka moja improwizacja. Może barany wyglądem swym nie zachwycają, ale nie będę be…be…be… beczeć :p  A tak poważnie, nie wiedziałam jak wyjdą po upieczeniu, ale na szczęście(...)drożdży, 100 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 50 g cukru brązowego, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: 1 jajko do smarowania ciasta, czarnuszka do dekoracji. Przygotowanie: Masło i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki

Moniki Smakołyki
Makaron z jagodami. 170

przed spożyciem bardzo dobrze je umyć. Osobiście nie lubię zbierać jagód, ale kupuję je zawsze od zaprzyjaźnionej Pani. Jagody mrożę też na zimę, a później wykorzystuję np. do jagodzianek, ciast, naleśników. Przepis na pyszne jagodzianki znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron z jagodami. Porcje 5 Składniki 1 litr jagód cukier lub ksylitol do smaku można pominąć 1 łyżka jogurtu(...)Makaron domowy – Jak zrobić domowy makaron Jeśli szukacie innych przepisów z jagodami to zapraszam po przepis na najpyszniejsze: Jagodzianki Rolada biszkoptowa z jagodami Drożdżowe racuchy z jagodami Deser jagodowy z chia. Naleśniki z jagodami Ciasto jagodowo-jogurtowe Pierogi z jagodami Makaron z jagodami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Makaron z jagodami. pochodzi z serwisu To co lubię

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 159

bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania