ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:392/576)

Rogaliki drożdżowe 141

poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może

MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 106

nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży

MyCookBook.pl
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 129

drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba.  Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie:  łyżka zmiażdzonego kminku Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 134

zbyt długie namaczanie sprawi, że rodzynki będą za miękkie i się rozpadną. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić.  W zależności

Moniki Smakołyki
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 454

kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi

Kulinarne Inspiracje
puchate drożdżówki z borówkami i kokosem 124

Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka(...)minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.  Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę borówek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3968

chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych i kilku innych, ale o tym na bieżąco. Dlaczego tej formy nie muszę szorować? Proste, pokryta jest podwójną(...)Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie

Blondynka Gotuje
wielkanocne babeczki do koszyczka 190

składniki: 300 g mąki 120 ml mleka 12 g drożdży 40 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: jajo do posmarowania wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Gwiazda drożdżowa z makiem 134

Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie

e-PrzepisyKulinarne
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 172

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki

Kulinarny Pamiętnik
Wegańska babka z karobem na oliwie 176

Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy.  A że czas(...)Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu

FitKot
Racuchy z tykwą i cynamonem 178

Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy. Składniki 150 g mąki 2 jajka 1 szkl maślanki 10 g drożdży 40 g brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl startej tykwy olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy(...)tarce tykwę. 4. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. 5. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cynamon , dla dzieci , dla niejadka , drożdżowe , racuchy , tykwa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Placuszki z rybą i warzywami 214

Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy

Maminek kulinarny
Paszteciki drożdżowe z kapustą 332

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.   SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól

Pyry na Gaz
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 111

doskonałe na kolację z kubkiem ciepłego mleka  lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania