ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:403/576)

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 182

było bardzo dużo otworów odprowadzających powietrze. Pampuchy muszą się dobrze uparować, także niewskazane jest również podnoszenie pokrywki (do czego mam zboczenie ), aby para nam nie uciekła. Przepis na pampuchy drożdżowe Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukry wanilinowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy

Kuchnia Bazylii
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 131

Tym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić

Wrzosowa Polana
Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem 276

Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 234

      Karnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem

Rozpustne gotowanie
Pizza na grubym spodzie 195

To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to

Z miłości do słodkości
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 168

Przepis na bułeczki opracowany przez  Tatter  w oparciu o  przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w

Moje domowe kucharzenie
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 148

sytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną.  Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki(...)cieple miejsce, aby podrosło.  * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka oraz obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano  z obu stron.  * Gotowe posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 120

Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików

Simply Food
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 144

zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej

Pichceniomania
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 280

nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być

Karo in the Kitchen
Sałatka w rurkach 296

rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie
Bułka pszenna drożdżowa 187

gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant(...)rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków

UgotujmyTo.pl
Pizza ze śmietankowym sosem i salami 124

gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej

Krylowa Kuchnia
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 251

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cookierenka Agi
Chleb słonecznikowy 97

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania