Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)przesianą mąkę i całość wymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga(...)ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser. Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy. CAŁOŚĆ: Masę wykładamy w całości na biszkoptowy blat. Przykrywamy drugim, dociskamy. Smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy prażonym na odrobieni masła kokosem. Chodzimy. Smacznego
Ostra na Słodkocieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga(...)ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser. Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy. CAŁOŚĆ: Masę wykładamy w całości na biszkoptowy blat. Przykrywamy drugim, dociskamy. Smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy prażonym na odrobieni masła kokosem. Chodzimy. Smacznego
Ostra na Słodkociacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 2 opakowania śmietany 36% 200 g Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy. Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Artykuł Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pllisty tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki. Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na SłodkoPotem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem(...)przypadku wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieściłam razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam
Blondynka Gotujebitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki(...)uzyskania jednolitej masy. Maliny dzielimy na 4 porcje. Dno tortownicy [ średnica max. 23 cm. ] wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nie pierwszą część malin. Zalewamy ok 1/3 ilości biszkoptowej masy, na którą układamy kolejną część malin. Dolewamy połowę pozostałej masy i znowu układamy na nią maliny. Wylewamy pozostałą masę, a na wierzchu układamy ostatnią porcję malin. Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortysobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:) Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać
In my kitchenchodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe. Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)ostygnięcia. Creme frâiche roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej i wlewamy do białej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Wystudzony biszkopt pokrywamy kremem i posypujemy stratą białą czekoladą. The post Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą appeared first on Made
Made By Mom And SonHolmesie świetnie wpisuje się w klimat długich, jesiennych wieczorów spędzanych z książką, filiżanką pysznej (angielskiej? :p) herbaty i czymś słodkim do przegryzienia. Ja na przykład delektowałam się delikatnym, biszkoptowym ciastem z kokosem mojej mamy. Na prawdę polecam, ciasto jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, podzielne i długo zachowuje świeżość. Sprawdzi się na każdą okazję jak i bez niej :D Składniki
Simply FoodPrzepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada
Blondynka Gotujedodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko(...)kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ). Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem. Chłodzimy przez noc. Smacznego
Ostra na SłodkoGdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i
Pieguskowa KuchniaJeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej(...)marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą). Źródło
Smaki Na TalerzuPokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym
Ostra na Słodko