pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio(...)przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy
Kuchnia domowa Anidrugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa(...)łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylkoCiasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś już ostatnia, jak na razie odsłona truskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowy m , a następnie przełożyć na ciasto
Zofianaprzełożony puszystym kremem z serków „Danio” zachwycił wszystkich! To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu. Jedno z najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia(...)rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na SłodkoSzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/ , już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę(...)dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus jabłkowy: 1 kg jabłek cukier - do smaku 25 g żelatyny rozpuszczonej
Domowa cukiernia EwyWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 puszka brzoskwiń(...)mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie
Sama słodycz i szczypta chiliRolada z kratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie. ciasto biszkoptowe: 4 jajka 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru(...)miksuję do połączenia się składników. Mąki przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie
wesoła kuchniaMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki(...)pieczenia 150 ml mleka Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać. Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec ok 20 min. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem Krem cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki
Z Marcepanemśmietan fix-y 4- 5 łyżek cukru pudru 50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując(...)likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. 4. Likier wymieszać pół na pół z pr zegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu n asączyć s pód biszkoptowy , n a to rozsmarować krem , a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu) . Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasinadzieję, że Wam jakoś pomogłam i Król Julian zagości także na Waszych stołach :) Opis jest dość długi, ale nie zrażajcie się tym, chciałam żeby było jak najbardziej szczegółowo. Ciasto biszkoptowe, kolorowe: 9 jajek 2¼ szklanki cukru 2¼ szklanki mąki 2¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem(...)dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego żółtka miksujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto można upiec w jednym kolorze, ale idąc dalej zgodnie z przepisem dzielmy go na 3 równe części. Najlepiej użyć trzech jednakowych pojemników. Jedną część pozostawiamy w kolorze naturalnym. Do drugiej
Smakowy RajCiasto biszkoptowe Camargo 2 Składniki : 50 dkg żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić(...)czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec na złoty kolor. Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach
Przepisy i porady kulinarnechcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno temu i dziwię się, że do tej pory jeszcze go nie opublikowałam. Niewielkie (ok. 20 cm śr.), zakręcone biszkoptowe ciasto z serowo-cynamonowym nadzieniem. Odrobinę cynamonu dodałam również do lukru. Wyszło bardzo fajnie. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Jedyną „trudność” jaką mi sprawiło było pokrojenie równych pasów
Smaki Na TalerzuBezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję - przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą :) Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki
FitKot