ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:27/173)

Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec 442

żółtku – nadal ubijamy.Mąkę przesiewamy z kakaem,  a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy(...)KAKAOWA :Śmietanę ubijamy mikserem.Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.Ubijamy na sztywno.CAŁOŚĆ :Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”Smacznego!PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy

Ostra na Słodko
Keks 111

Pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. To mój najlepszy przepis na keks świąteczny, który gorąco polecam każdemu. Już podczas pieczenia kusząco słodki zapach ciasta rozchodzi się po całym domu. - zawsze się udaje - prosty, pyszny, najlepszy - z dowolnymi bakaliami

AniaGotuje.pl
Letnie owocowe śniadanie 135

nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie

Kulinarne przygody Gatity
Jabłkowy przekładaniec 179

Przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki

Na Ciasteczkowych Papierach
Jabłka w cieście waniliowym 146

działce. Na razie piekę z tych, które spadły, lecz te na drzewach już są coraz słodsze :) Jest to takie ciasto - nieciasto, bardzo szybkie, zrobione w tak ekspresowym tempie jak ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym , jedzone na ciepło i nakładane na talerzyki łyżką - jak zapiekanka . Najlepiej smakuje ze śmietaną lub lodami waniliowymi. Jabłka w cieście waniliowym okrągła foremka żaroodporna

Posadzone i zjedzone
Tarta grzechu warta,poziomki i jagody ............... 116

Poziomki mam, jagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką. Składniki na tartę biszkoptową: 2 jaja ksylitol zmielony 2 łyżki Kłos Pol mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol  4 łyżki Dodatkowo: poziomki 300 g jagody 200 g galaretka poziomka 1 szt na 400 ml wody Krok 1 Galaretkę rozpuszczam we wrzątku(...)Przesiewam mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam łopatką. Krok 4 Formę do tarty( z rantem na dole) smaruje bardzo dokładnie masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam ciasto biszkoptowe, piekę w 170 stopniach 15 minut( wcześniej nagrzałam piec do 170 ) Krok 5 Na upieczony spód ( odwracam go odwrotnie po upieczeniu)już ostudzony kładę poziomki i jagody , zalewam tężejącą

Różowa kuchnia
Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone 207

biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę  i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno

Różowa kuchnia
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 236

kuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko

Trzeci talerz
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 282

włoskie bułki i chleby, np. foccacia.   TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich.   TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek

Karo in the Kitchen
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 129

choć jest jej w tym roku zdecydowanie mniej... No i borówka amerykańska już powoli nabiera kolorów. Popatrzyłam na moje cudne zbiory, poszłam do kuchni i... upiekłam to ciacho ! Lekkie, biszkoptowe, mówię Wam pycha 😋😍. Zapraszam po przepis ! Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki(...)przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka  domowego cukru

Kulinarne przygody Gatity
Pasta orzechowa i śmietana = Przepyszne ciasto 210

momentu , aż masa podwoiła swoja objętość.Nad misą trzymałam sito i wsypałam odmierzoną mąkę,delikatnie mieszałam do połączenia składników. Formę do cista wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach ( termoobieg). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam je w poprzek.Otworzyłam słoiczek z pastą orzechowa( konsystencja bardzo kremowa). Połowę pasty wyłożyłam na blat biszkoptowy

Różowa kuchnia
Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską 155

pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Trzy brzoskwinie 195

Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Trzeci talerz
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 223

razy) i miksuję po każdym dodaniu aż do gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania