ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:26/173)

Magiczne ciasto budyniowe 807

jednej masy podczas pieczenia powstają aż trzy warstwy pysznego ciasta. Dwie warstwy budyniowe, pierwsza, ta na samym dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.     4 jajka 130 g cukru 1 łyżka zimnej wody

Jadło i czytadło
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 188

dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 182

wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie ta z kuchenki duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu

In my kitchen
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 158

migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto W–Z 345

Chyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza

Mia Cucina Sofieta
Rolada biszkoptowa z masą makową 187

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową(...)szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta. 4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

Kto ugości moich gości?
Biszkoptowy jabłecznik 174

cynamonem...  Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet 10-letnie dziecko, a efekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając mu jednocześnie wilgotności. Cóż więcej? Może gałka lodów albo, jak u mnie, łyżka frużeliny malinowej - i sięgam po kolejny kawałek;) Składniki: 5 jajek

Obiad gotowy
Ciasto ,,Błękitna laguna" 120

Ciasto biszkoptowe, przełożone kremem budyniowym z galaretk ą  o smaku owoców leśnych...a to wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica

kulinarne odsłony pati
Tort 3-Bit 219

połączyć z serkami. Zamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki. Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1łyżka kakao 1 łyżka wody Wszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić. Układać: - herbatniki - masa karmelowa - krakersy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa czekoladowa. Schłodzić. ********************************************************************************* To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco: 1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy(...)biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa z puszki, na jedną warstwę 1 puszka) 3. Połamane herbatniki 4. Masa śmietankowa+ rodzynki 5. Ciasto biszkoptowe 6 .Masa mrówkowa 7. Połamane krakersy 8. Masa śmietankowa 9. Rodzynki i starta gorzka czekolada

Praktyczna pl
Rolada jabłkowa 142

dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy letnią wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną. Ciasto biszkoptowe wylewamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną jabłkami. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 minuty. Upieczone ciasto od razu przekładamy (papierem do pieczenia ku górze

Smaki Na Talerzu
Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 174

Pyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z synem. Ostatnio właśnie bawimy się w takie wymyślanki :-) Ciasto puszyste  bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku życzę wszystkim :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto jasno: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej

kruche babeczki
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 213

mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa.   Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej

greenscarf
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 157

Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Afrykańczyk Siostry Anastazji. 796

wiem może od ciasta makowego :) przepis oczywiście troszkę zmieniłam i zrobiłam je po swojemu, zamiast jabłek dałam np: truskawki . Ciasto składa się z  wilgotnego ciasta makowego, masy budyniowej, ciasta biszkoptowego, masy truskawkowej galaretkowej. Jest pyszne i szybko znika z talerzyków. Do przełożenia użyłam pysznej Truskawelli w czekoladzie od Eterno .Do ciasta użyła Mąki tradycyjnej z Młyna w Szadku . Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 407

może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory.Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania