krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy zapał do gotowania. Miałam ochotę na lekkie ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu. Przypomniało mi się, że Mama piekła kiedyś takie biszkoptowe ciasta, przeszukałam notatniki Mamy i znalazłam. Niemożliwe, żeby się nie udał, tak przynajmniej mi się wydaję. Dostałam reklamówkę jabłek, które w smaku są dość kwaśne, a w cieście były idealne
dom-agi.pljagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając(...)śmietanowej i kładziemy drugi blat i powtarzamy czynności - nasączamy, masa owocowa i śmietanowa a na to kładziemy trzeci blat biszkoptowy i delikatnie dociskamy. Nasączamy i dekorujemy śmietaną i owocami :) Wkładamy do lodówki, dobrze jak mamy pojemnik do przechowywania ciast wtedy ciasto szybciej nasiąknie i nie wysycha a najlepsze jest po kilku godzinach lub na drugi dzień
Wypieki ReneDelikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)trzech łyżek), cały czas mieszając. Następnie nie używając miksera, do masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy dużą drewniana łyżką. Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut, pod koniec sprawdzając (nakłuwając wykałaczką), czy biszkopt nie jest w środku surowy. Wyjmujemy biszkopt
Miód i pieprzDzisiaj mam dla was nie lada delicje, jeśli chodzi o wszystkie ciasta z jabłkami. Miękkie puszyste i mega aromatyczne ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym z solą morską. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. To chyba dopiero drugi przepis na szarlotkę, więc obiecuję że zacznę publikować ich więcej
vaniliowoczekoladowaCiasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka
Bajeczna Kuchniawigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF
coolinarnastrefa.blogspot.comlekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym(...)PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE CIASTA - masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać - drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę
Smakołyki Berenikicukier puder oraz zmiksowane banany. Ubijać aż masa dobrze zgęstnieje. Na końcu dodać lejącą żelatynę. Bardzo dokładnie całość wymieszać. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić. Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową. Po wierzchu masę udekorować krojonym bananem. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Bananowiec O czym warto pamiętać przygotowując ciasto z bananami
mecookszawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić
Blog z ApetytemBardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne. Ładne opakowania do ciasta z napisem „królewski smak” ze sklepu OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z gruszkami
Mała CukierenkaBardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne. Ładne opakowania do ciasta z napisem „królewski smak” ze sklepu OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Mała CukierenkaPyszne delikatne ciasto biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :) Biszkopt: 5 jaj 1 cukier waniliowy 16 g 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum(...)wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami. Moje uwagi: 1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi paska biszkoptowego. Wówczas przy zwijaniu nie będzie się bardzo "ciapać". 2. Upieczony biszkopt delikatnie nasączyłam przegotowaną wodą z dodatkiem kilku kropli aromatu waniliowego. 3. Pamiętajmy, że zanim zaczniemy ubijać śmietanę, musi być
In my kitchenChyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej
Wiem co jem