ciabatta - 417 przepisów (strona:7/28)

KANAPKA CAPRESE 131

lekko dociskając (np. łopatką) od góry. Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym.  SKŁADNIKI / 2 KANAPKI 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego  lub zwykłego baltonowskiego ) lub 2 ciabatty 1 dojrzały pomidor malinowy 1 kulka (125 g) mozzarelli  2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego przepisu sól, pieprz opcjonalnie: orzeszki pinii, świeża bazylia DIP CZOSNKOWO(...)oraz ocet jabłkowy i miód. Mieszamy, po czym dodajemy majonez, jogurt i świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki. KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej połówce układamy plastry mozzarelli, listki bazylii

cool and minty
Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey 199

przygotowaniu i gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem (16 crostini) Składniki: 1 długa bagietka lub ciabatta, pokrojona na kromki oliwa z oliwek 4 duże świeże figi, pokrojone w ósemki ulubiony ser pleśniowy, pokrojony w kosteczkę lub pokruszony płynny miód sól i pieprz Przygotowanie: Ułóż kromki na blaszce(...)kawałki fig z serem, skrop miodem i natychmiast podawaj. Smacznego! English version Roasted fig crostinis with blue cheese and honey (16 crostinis) Ingredients: 1 long baguette or ciabatta, sliced into 1 cm slices. extra virgin olive oil 4 fresh large figs, cut in eights crumbled blue cheese runny honey salt and pepper Preparation: Brush one side of bread slice with

karmelowy
jajka zapiekane w awokado 166

szczególnie że mamy cały dzień na spożytkowanie zjedzonych kalorii :) Składniki: - 1 dojrzałe awokado - 2 jajka - sól morska, grubo mielony pieprz - bazylia/szczypiorek do posypania - garść pomidorów papryczkowych/koktajlowych - oliwa z oliwek - ciabatta Piekarnik rozgrzewam do 299 stopni bez termoobiegu  Awokado przekrajam na pół, wyjmują pestkę i łyżeczką powiększam dziurę pozostałą po pestce. Układam na blasze z piekarnika, w każdą z dziurek(...)minut. Mój piekarnik właśnie tyle potrzebował, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne, dlatego nie odchodź daleko, bo ten moment łatwo przegapić. W międzyczasie grilluję pokrojoną w kromki ciabattę, jeżeli nie dysponujesz gilem elektrycznym, wrzuć ją po prostu do piekarnika razem z awokado. Pomidorki kroję na połówki, posypuję bazylią, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Smacznego

Cook&Love
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 107

chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem potrafią być! Składniki: 2 ciabatki(...)patelni. Krok 2 Pokrój ciabatki w w kostkę. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. MIeszaj, żeby pieczywo równomiernie się opiekło. Pod koniec wlej łyżkę oliwy i podsmażaj ciabatty na tłuszczu. KIedy się przyrumieni, zdejm z patelni. Krok 3 Międzyczasie umyj warzywa. Sałatę i bazylię porwij na kawałki, pomidory pokrój na połówki lub jeśli, używasz dużych pomidorów, w kostkę

Niedzielny kucharz
Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 188

pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP(...)składzie nie ma cebuli, czosnku oraz innych niedozwolonych produktów. 1. Wszystkie składniki na burgery wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 okrągłe kotleciki (jeżeli używamy bezglutenowej ciabatty, kotleciki powinny być podłużne). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy

My Culinary Art
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 287

czosnku i sporą szczyptę soli. Pod koniec blendowania dodajemy 2 łyżki wody z gotowania fasolki. Odsączoną fasolkę łączymy z pesto – pyszne na ciepło i na zimno. wiejski chleb, ciabatta lub bagietka, oliwa czosnkowa, ricotta, świeże figi, miód. Grzanki z ricottą i figami to coś wybornego. A zajmują tylko kilka chwil. Wystarczy pokrojony chleb (bagietkę czy ciabattę) podsmażyć do zezłocenia

Poezja smaku
Bruschetta z kozim serem 121

Składniki/2 porcje: – 1 duża ciabatta – 1 ząbek czosnku – 1/2 puszki krojonych pomidorów lub 2 świeże pomidory – oliwa z oliwek – świeża bazylia – ok. 60g sera pleśniowego koziego Przygotowanie: Ciabattę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Nacieramy pieczywo. Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy

I LOVE LIFE
Burgery z portobello 145

trudności : bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 2 czerwone cebule pokrojone w paski 4 grzyby portobello 1 łyżka oleju 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonego tymianku 2 duże ciabatty 25 g pleśniowego sera Sól i pieprz Garść dowolnej sałaty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrojone cebule wyłóż na tackę do pieczenia, wymieszaj z 4 łyżkami octu(...)Wyciągnij z pieca. Przekrój ciabatki na płowy w poprzek, a potem każdą część wzdłuż. Na spodniej części połóż sałatę a na niej portobello. Posyp upieczoną cebulę. Przykryj wierzchnią częścią ciabatty i zajadaj:) Artykuł Burgery z portobello pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Przepisy z nowalijkami 146

Przed Wami zestawienie najlepszych przepisów z nowalijkami! Są koktajle, sałatki i przepyszne zupy! Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta(...)gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Cezar z kurczakiem 107

jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/ Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny marynata do kurczaka(...)kurczaka myjemy. Osuszamy. Dokładnie oczyszczamy. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Obtaczamy dokładnie i odstawiamy. Bułkę ciabattę kroimy w kostkę. Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki. Przekładamy na talerz do ostygnięcia. Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą. W miseczce mieszamy majonez, musztardę

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z pieczarkami i grana padano 124

obowiązki były ważniejsze. Czy lubicie chrupiące grzanki? We Włoszech takie grzanki nazywają się crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości.  Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta ze szpinakiem i grana padano 102

zafundowałam, a jutro planuję makaron, szpinak, grana padano i cieciorka-taka kombinacja smakowa. Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Składniki: 250 g młodego szpinaku 3 ząbki czosnku pieczywo np. ciabatta kawałek grana padano lub parmezanu sól, pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, a gdy zacznie(...)już ładnie pachnieć, porcjami dodajemy szpinak. Dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Pieczywo, najlepiej ciabattę, kroimy na kromki. Każdą grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej. Na ciepłych grzankach układamy szpinak z czosnkiem. Każdą bruschettę podajemy ze startym na wierzchu grana padano

Moja smaczna kuchnia
Czwartek: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką 152

trudności: łatwy Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 23 zł Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy(...)sekund. Na wierzch wysyp pora. Krok 6 Podgrzaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem – nie za dużo, bo sos był już przyprawiany. Krem podaj z tostami z ciabatty. Jeśli nie masz sosu pomidorowego, możesz go szybko zrobić w czasie gdy piecze się papryka. Potrzebne są: puszka całych pomidorów ząbek czosnku garść bazylii lub pietruszki, albo łyżka suszonej bazylii

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 167

Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem: ok. 110 zł Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Przyprawy: Oregano Estragon(...)jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy

Niedzielny kucharz
Ciabatta w formie małych bułeczek 134

Ciabatta - pszenne pieczywo, z dużymi dziurami, które zrobiłam w formie małych bułeczek. Ciabatta zrobiona na zaczynie biga jest pachnąca i ma świetny smak. Polecam. Składniki na bigę: 40 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g drożdży świeżych 50 g mąki pszennej (typ 650) Składniki ciasta właściwego: 220 ml wody w temperaturze pokojowej 14 g drożdży świeżych

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania