ciabatta - 417 przepisów (strona:6/28)

Zapiekanka "krakowska" 3594

Zapiekanka, zapieksa, zapiexa... Nieważne jak się nazywa - ważne, że każdy wie o co chodzi ;) Do przygotowania tej gigantycznej przepysznej zapiekanki użyłam ciabatty własnej roboty. Wyszła obłędna! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na 2 zapiekanki:1 ciabatta200 g żółtego sera200 g pieczarek1 mała cebula1 łyżka masłaketchupCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w małą kostkę, ser ucieramy(...)tarce, ciabattę kroimy wzdłuż. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy cebulę i masło, smażymy do zeszklenia.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciabatki kładziemy podsmażone pieczarki, posypujemy utartym serem. Pieczemy 5-8 minut. Przed podaniem polewamy ketchupem. Smacznego

My Culinary Art
Domowa ciabatta 134

domowe pieczywo, prawda? Szykując się do przygotowania panini, postawiłam na domową ciabattę…. Ok, w pierwszym odruchu chciałam ją kupić, ale te dostępne na stoisku wyglądały jakoś tak …. marnie. W dodatku „odrzuca” mnie, gdy widzę, że nie wszyscy korzystają z foliowych rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny(...)Początkowo planowałam wykonać bułeczki, które wykorzystałam do kanapek BLT ( zobacz przepis na kanapki BLT ), ale w porę zorientowałam się, że nie mam aż tyle czasu. Wybrałam więc przepis na ciabattę z bloga Kwestia Smaku. Zrobiłam trochę po swojemu, dodatkowo zwiększając ilość składników. Bułeczki wyszły świetne. Najsmaczniejsze były te, które najmocniej się napuszyły 360 g ciepłej wody 1 op. suchych drożdży

Smaki Na Talerzu
Bruschetta z pomidorkami cherry i serem mozzarella 145

Składniki: 4 ciabatty 16 pomidorków cherry 125 g mozzarelli (1 kula) 9 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku sól, pieprz świeża bazylia i oregano Sposób wykonania: Ciabatty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą kromkę polewamy 1 łyżką oliwy i układamy na dużą blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180°C przez 8 minut. Pomidorki

Qchnia po prostu
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 243

podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki na 2 porcje: 1 pomidor 125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka) 4 kromki ciabatty 3 łyżeczki pesto odrobina kremu balsamicznego garść rukoli Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki(...)ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować

Pełny talerz
CIABATTA ZE SZPARAGAMI I POSZETOWYM JAJKIEM! 173

Przepyszne! Takie śniadania mogłabym jadać codziennie.... Poproszę ;-) SKŁADNIKI: - 3-4 szparagi - 1 jajo - pomidorek - świeża bazylia - sól morska - oliwa z oliwek -ciabatta  WYKONANIE: - szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części - smażymy po 3 minuty z każdej strony - ciabattę zrumień w tosterze - do rondelka z gotującą się wodą wbijamy szybkim ruchem jajko, gotujemy 1 minutę, wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżki(...)żółtko ma być płynne) - ciabate układamy na talerzu skrapiamy oliwą z oliwek, układamy szparagi, na to jajko, pomidora, świeżą bazylię, przykrywamy górną częścią ciabatty) Pyszne i sycące śniadanie! DLA WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW SZPARAGÓW! UWIELBIAM... SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FB! NA TEN PRZEPIS MOŻECIE ODDAWAĆ GŁOSY  BARDZO PROSZĘ O GŁOS ;-))) https://apps.facebook.com/blogerzy_w_zbozu/przepis/105 POZDRAWIAM CIEPLUTKO

SMYKWKUCHNI
Ciabatta 190

ardzo smaczna ciabatta. Ja przygotowałam dwa niewielkie bochenki z 0.5 kg mąki (następnym razem zrobię z 1kg). Pracę należy rozpocząć w wieczór poprzedzający wypiek chlebka. Ciabatta wymaga przygotowania zaczynu. Bardzo polecam. Ciabatta  PRZEPIS   /2 małe bochenki/ Temperatura piekarnika: 210-220°C   Czas pieczenia: ok. 30 min.   Zaczyn - I dzień  165g mąki pszennej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sałatka z pieczonej marchewki i awokado 152

sztuki cytryna – ½ sztuki awokado – 1 sztuka twarożek wiejski lub śmietana – 2 łyżki pestki dyni lub inne ziarna – 2 łyżki mieszanka sałat – około 4 garści ciabatta – 1 sztuka olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu. Marchewki obierz i pokrój w nieduże kawałki. Obtocz w oleju i wstaw(...)kolejne 20 minut. Marchewki muszą być miękkie. Ciabatte przypiecz delikatnie w piekarniku. Do naczynia z marchewkami wyciśnij sok z pieczonych owoców. Uważaj, bo są gorące! Awokado pokrój w kostkę, ciabattę podziel na nieduże kawałki. Przełóż do naczynia z marchewką i całość delikatnie wymieszaj palcami. Na talerzu połóż garść mieszanki sałat, łyżkę twarożku lub śmietany, marchewkę z awokado i całość posyp

wiecejwarzyw.pl
KANAPKA CAPRESE 156

lekko dociskając (np. łopatką) od góry. Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym.  SKŁADNIKI / 2 KANAPKI 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego  lub zwykłego baltonowskiego ) lub 2 ciabatty 1 dojrzały pomidor malinowy 1 kulka (125 g) mozzarelli  2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego przepisu sól, pieprz opcjonalnie: orzeszki pinii, świeża bazylia DIP CZOSNKOWO(...)oraz ocet jabłkowy i miód. Mieszamy, po czym dodajemy majonez, jogurt i świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki. KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej połówce układamy plastry mozzarelli, listki bazylii

cool and minty
Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey 241

przygotowaniu i gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem (16 crostini) Składniki: 1 długa bagietka lub ciabatta, pokrojona na kromki oliwa z oliwek 4 duże świeże figi, pokrojone w ósemki ulubiony ser pleśniowy, pokrojony w kosteczkę lub pokruszony płynny miód sól i pieprz Przygotowanie: Ułóż kromki na blaszce(...)kawałki fig z serem, skrop miodem i natychmiast podawaj. Smacznego! English version Roasted fig crostinis with blue cheese and honey (16 crostinis) Ingredients: 1 long baguette or ciabatta, sliced into 1 cm slices. extra virgin olive oil 4 fresh large figs, cut in eights crumbled blue cheese runny honey salt and pepper Preparation: Brush one side of bread slice with

karmelowy
jajka zapiekane w awokado 193

szczególnie że mamy cały dzień na spożytkowanie zjedzonych kalorii :) Składniki: - 1 dojrzałe awokado - 2 jajka - sól morska, grubo mielony pieprz - bazylia/szczypiorek do posypania - garść pomidorów papryczkowych/koktajlowych - oliwa z oliwek - ciabatta Piekarnik rozgrzewam do 299 stopni bez termoobiegu  Awokado przekrajam na pół, wyjmują pestkę i łyżeczką powiększam dziurę pozostałą po pestce. Układam na blasze z piekarnika, w każdą z dziurek(...)minut. Mój piekarnik właśnie tyle potrzebował, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne, dlatego nie odchodź daleko, bo ten moment łatwo przegapić. W międzyczasie grilluję pokrojoną w kromki ciabattę, jeżeli nie dysponujesz gilem elektrycznym, wrzuć ją po prostu do piekarnika razem z awokado. Pomidorki kroję na połówki, posypuję bazylią, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą. Smacznego

Cook&Love
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 143

chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem potrafią być! Składniki: 2 ciabatki(...)patelni. Krok 2 Pokrój ciabatki w w kostkę. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. MIeszaj, żeby pieczywo równomiernie się opiekło. Pod koniec wlej łyżkę oliwy i podsmażaj ciabatty na tłuszczu. KIedy się przyrumieni, zdejm z patelni. Krok 3 Międzyczasie umyj warzywa. Sałatę i bazylię porwij na kawałki, pomidory pokrój na połówki lub jeśli, używasz dużych pomidorów, w kostkę

Niedzielny kucharz
Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 220

pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP(...)składzie nie ma cebuli, czosnku oraz innych niedozwolonych produktów. 1. Wszystkie składniki na burgery wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 okrągłe kotleciki (jeżeli używamy bezglutenowej ciabatty, kotleciki powinny być podłużne). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy

My Culinary Art
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 335

czosnku i sporą szczyptę soli. Pod koniec blendowania dodajemy 2 łyżki wody z gotowania fasolki. Odsączoną fasolkę łączymy z pesto – pyszne na ciepło i na zimno. wiejski chleb, ciabatta lub bagietka, oliwa czosnkowa, ricotta, świeże figi, miód. Grzanki z ricottą i figami to coś wybornego. A zajmują tylko kilka chwil. Wystarczy pokrojony chleb (bagietkę czy ciabattę) podsmażyć do zezłocenia

Poezja smaku