ciabatta - 417 przepisów (strona:9/28)

Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 157

listkami tymianku. Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy pomidory i przecier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 500 g makaronu farfalle 1 ciabatta 4 łyżki oliwy połowa porcji ww sosu pomidorowego 8 czarnych oliwek garść posiekanych listków rukoli sól, pieprz 100 g pokruszonej fety, najlepiej kozio-owczej Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)Odcedzamy. Łączymy z podgrzanym sosem, rukolą, oliwkami, doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokruszoną ciabattę, tak by stała się rumiana i chrupiąca. Makaron nakładamy do miseczek, posypujemy ze złoconą bułka i fetą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 152

strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste a tak przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta(...)posypać gruboziarnistą solą Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków. Wsatwić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi

Sztuka gotowania w/g Samiry
88 przekąsek i napojów dla kibica 301

nawet Ci najmłodsi kibice! Kibicuj najlepszej drużynie z Moją smaczną kuchnią! Smacznego kibicowania! Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką(...)czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Toskańska zupa pomidorowa 165

szklanki wody, 2 duże garście pomidorków malinowych, 4 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, około 4 garści świeżych liści bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, 1 ciabatta (pół do zupy, reszta do podania w zależności od ilości porcji). Przygotowanie Do garnka nalej odrobinę oliwy i podgrzej. Cebulę i pomidorki drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj rozprasowany(...)pół (tak aby zmieścił się do garnka) i wrzuć do zupy. Bazylię drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Całość gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie pokrój ciabattę na małe kostki i podsmaż na oliwie. Część z grzanek wrzuć do gotującej się zupy, a pozostałą część zostaw do podania. Zupę dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy grzanki

Fit&Fast Kitchen
40 przepisów z nowalijkami 185

kanapkom i koktajlom. Nie można zapomnieć o pomidorach, które bardzo często pojawiają się w moich przepisach. Dzisiaj zapraszam właśnie na przegląd najlepszych przepisów z nowalijkami! Na zdrowie! Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską

Moja smaczna kuchnia
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 152

Andrzejki 2015, jak zawsze, chętnie podpowiem Wam, co dobrego przygotować w ten imprezowy wieczór. Udanej zabawy andrzejkowej z Moją smaczną kuchnią! Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem

Moja smaczna kuchnia
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 138

gruszką z kuminem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, z całą pewnością zaspokoją ochotę na małe  co nieco .  Składniki: 2 gruszki 100 g sera gorgonzola 1 bagietka lub 2 ciabatty 1 łyżeczka kuminu biały pieprz 1 płaska łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść liści roszponki lub rukoli Przygotowanie: Nasiona kuminu prażymy przez chwilę na suchej(...)plastry. Plastry gruszki rozkładamy na talerzu i posypujemy z góry cukrem pudrem oraz kuminem. Na rozgrzanej, teflonowej patelni układamy partiami plastry gruszki i karmelizujemy z dwóch stron. Bagietkę lub ciabattę kroimy ukośnie na kromki, a następnie opiekamy w tosterze lub przez 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Na ciepłych i chrupiących grzankach rozsmarowujemy gorgonzolę i posypujemy białym

Smakowity Blog Kulinarny
ZAPIEKANA CIABATA Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM 143

Zapiekana ziołowo czosnkowa ciabata    jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca. Można dodać również inne ulubione dodatki. Polecam suszone pomidory i dla lubiących więcej sera,  który można powkładać pomiędzy nacięcia. Składniki: ciabata pół szklanki oliwy * 4-5 ząbków czosnku świeże gałązki rozmarynu świeże gałązki tymianku zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka

potrawyregionalne
Ciabatta 95

kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej

Codzienne Gotowanie
19 przekąsek dla kibica 120

wspólnie kibicować ukochanej drużynie, przy stole wypełnionym po brzegi sportowymi przekąskami. Można przygotować je z wyprzedzeniem i dokończyć tuż przed rozpoczęciem meczu. Udana zabawa sportowa i kulinarna gwarantowana! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty

Moja smaczna kuchnia
Śniadanie do szkoły 113

Zanim zadźwięczy pierwszy dzwonek najwyższy czas, aby pomyśleć nad śniadaniowym menu dla naszych dzieci. Zaopatrzcie się przed rokiem szkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread(...)czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi

Moja smaczna kuchnia
Superszybka domowa ciabatta 118

rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej - 2 łyżki ciepłego mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka(...)uwaga! Nie powinniśmy robić tego za pomocą rąk, a oddzielać od siebie ciasta za pomocą, na przykład noża. Ugniatanie ciasta po wyrośnięciu sprawi, że pozbawimy go bąbelków tak dla ciabatty charakterystycznych. Po podzieleniu ciasta, przekładamy je delikatnie na blachę. Ponownie przykrywamy ściereczkę - tym razem czekamy minut 20. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 do 35 minut. Voila! ;) Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 143

warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić coś w ulubionej piekarni.  ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę(...)około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Voila! Składniki na bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch

Życie zamknięte w smaku
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 134

włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki: ciabatta brzoskwinia mozzarella suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Ciabattę kroimy w cienkie kromki, rumienimy na suchej patelni z obu stron. Obraną brzoskwinię kroimy w kostkę, ser mozzarella w plastry

Moja smaczna kuchnia
Panzanella 161

Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca. Składniki bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g ) 500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona(...)szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na pojedynczą

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania