Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się w okresie jesienno - zimowym. Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem
Moja smaczna kuchniałyżek oliwy i trochę wody do uzyskania konsystencji sosu dodatkowo: 2 filety z pstrąga ze skórą (można zastąpić inną rybą, np. dorszem lub makrelą) 4-6 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania escalivady. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry. Cebulę
Chilli Czosnek i Oliwadrożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą
Kuchnia Bon Appetitjest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (białego) 1 łyżka musztardy
R'n'G Kitchenchleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy go i z dżemem i z wędliną
Posadzone i zjedzonewięcej): 400 g młodego bobu 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano 4 łyżki oliwy ewentualnie sól do smaku 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części) oliwa do posmarowania bułek 1 duży pomidor 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Bób wrzuć do lekko osolonej wody
Chilli Czosnek i Oliwaponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też mi lepiej smakuje ;-) I ostatecznie na talerzu lądują pyszności, nawet jeśli pomidor jest zimny... ;-) Spróbujcie :-) SKŁADNIKI 2 - 3 bułki (najlepiej ciabatta) 1 dojrzałe awokado 2 duże pomidory szczypiorek 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz Bułki kroimy na połówki i nacieramy je przeciętymi ząbkami czosnku, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchniłyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię
cool and mintywłoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja. Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi - naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się
Zasmakuj Kuchnichociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem. Być może z braku czasu, być może z faktu, że mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było
Jacob Tastespassatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito
Wino Francja Kuchniakrążki. Szalotkę obrać i pokroić na cienkie półtalarki lub jeszcze drobniej. Rozdrobnić natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać na połówkach bułek z wydrążonym miąższem lub na pieczywie typu ciabata. Przykryć drugą połówką. I podawać. Przekąskę możecie dowolnie doprawić. Ja tego nie robię, bo uważam, że dodawanie kolejnych smaków jest tu zbędne. Nadzienie do pieczywa warto przygotować wcześniej, np. przed wyjazdem
Weekendy w domu i ogrodziepysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka 1 pomidor 1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek 100 g sera lazur sól, pieprz
R'n'G Kitchensię na kilkanaście godzin, a następnie dodaje do pozostałych składników. Wypieki zawdzięczają jej swój smak, kolor, zapach i pulchność. Z kolei biga to zaczyn włoski, na którym upieczecie rewelacyjne ciabatty. Różni się od podmłody przede wszystkim tym, że jest zaczynem zwartym. Na dwie porcje mąki przypada w nim jedna porcja wody. Składniki: Podmłoda: 200 g mąki pszennej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: bułka ciabatta 1 kulka mozzarelli 1 pomidor bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Ani