ciabatta - 417 przepisów (strona:23/28)

Sandwich z polędwiczką wieprzową i sosem musztardowym 102

sosem musztardowym. Idealny na lunch lub kolację.  Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży tymianek oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i kroimy

kulinarnyJa
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 121

zamknięty w szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości

Fitsweet.me
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 106

świetny program "15 minut Jamiego Olivera" i musiałam wypróbować tych pyszności - warto je zrobić, bo to szybki i mega smaczny pomysł na obiad! Do burgerów użyłam ulubionych pszennych ciabatt z ukochanej piekarni, ale śmiało możecie użyć także innych pełnoziarnistych bułeczek. Będzie równie pysznie! Zacznijmy od dodatków, które można przygotować wcześniej. Puree z zielonego groszku: 1 ziemniak 450g zielonego mrożonego groszku

Cooking Monster
Sos pieczarkowy 159

mąki ziemniaczanej. Nie jest tak wyczuwalna w sosie jak mąka pszenna i mniejsza jej ilość sprawia, iż sos jest gęsty. Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciabattę zapiekaną z serem i pieczarkami. The post Sos pieczarkowy appeared first on MeCooks

mecooks
Strogonow 142

samym końcu, gdyż inaczej rozgotuje nam się zupełnie. Na początek możecie dodać jedną łyżkę soli a potem dosalać. Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciabattę zapiekaną z serem i pieczarkami. The post Strogonow appeared first on MeCooks

mecooks
Restaurant Week: Destynacja Woławina 102

kapeluszników. Jedyne, czego można żałować, to fakt, że terriny dostajemy tylko plasterek. ;) Terrina z grzybów leśnych / pistacje / konfitowane jabłka z żubrówką/ chrzan niedźwiedzi z brusznicą / szczawik zajęczy/ tiul z ciabatty. Danie główne mięsne Kurczak na danie główne w restauracji specjalizującej się w stekach... czy to nie brzmi jak faux pas ? Być może, ale z pewnością pyszne! Zdecydowanie to był jeden

Food Square
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 121

pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta).  Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową Składniki / 4 porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa z ziołami i grzankami 131

warzywnego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich spora garść listków bazylii 3 łyżki śmietany 18% sól Grzanki: bagietka, ciabata lub włoski chleb 125 g sera mozzarella (1 kula) słodka papryka w proszku zioła prowansalskie Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowany czosnek

Qchnia po prostu
Sałatka z pomidorów z parmezanem 212

posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przełożyć do miski, dodać listki bazylii, lekko posolić, posypać pieprzem, polać oliwą, wymieszać. Z wierzchu posypać startym na drobne wiórki serem. Podawać z opiekaną bagietką, ciabattą.  Smacznego

Obiad gotowy
Czwartek: Jeśli upał to gaspacho 118

pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 mała czerwona cebula posiekana w kostkę 1/2 szklanki oliwy ekstra vergine 2 ciabatty lub bułki, okrojone ze skórki, pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego lub wedle uznania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Na dnie misy

Niedzielny kucharz
Sałatka z czereśniami i fetą 125

czereśniami. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Listki bazylii kroimy w paski. Pomidorki i bazylię rozkładamy na pozostałych składnikach. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano. Podajemy z ciabattą

Moja smaczna kuchnia
Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 137

albo do czasu, aż ser zacznie mocno bulgotać na grzybach. Przekrój ciabatki na pół, na spodniej części połóż sałatę, a na niej portobello. Posyp upieczoną cebulką. Przykryj wierzchnią częścią ciabatty i zajadaj! Sprawdź też 7 zdrowych dań za 7 zł! Artykuł Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 117

Czynność powtarzamy. Polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez max. 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Pozostały na dnia sos zbieramy za pomocą pieczywa (tak robią Włosi!), polecam ciabattę

Moja smaczna kuchnia
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 161

lekko ciągnący. Porcje fasolki rozkładamy pomiędzy głębokie talerze, na fasolce układamy plastry usmażonego halloumi, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy od razu – z domową miękką grecką pitą lub ze świeżą ciabattą.   Tak naszykowana fasolka – jak zresztą znakomita większość gulaszy mięsnych czy bezmięsnych – najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się połączą i zaokrąglą. Ale zrobiona i zjedzona ‘na świeżo’ też

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka na niedzielę 195

waga sucha Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól i czarny pieprz do smaku Grzanki czosnkowe 1 ciabata 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy sól do smaku 4 łyżki parmezanu do posypania Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż

codojedzenia
Jajka w koszulkach, jogurt i chrupiąca ciecierzyca 133

wierzchu układamy ugotowane jajka i podajemy od razu – z grzankami lub świeżym, chrupiącym pieczywem. Jest lekko i pysznie! SKŁADNIKI składniki na 2 porcje obiadowe pieczywo do podania – u mnie ciabatta z oliwkami 400g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka ciecierzycy (250g po odsączeniu) 1 duża czerwona cebula po 1 lub 2 jajka na osobę 30g masła klarowanego 2 duże ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Przepisy na majówkę 99

soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą

Moja smaczna kuchnia
Wiosenne smarowidło 146

Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele

dolcevitainmykitchen
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 119

polskiej tradycji kruszyna chleba, o której pisał Norwid, to coś więcej niż żywność. To także w dzisiejszych czasach smak tradycji, do której naprawdę warto powracać. Bułki, bułeczki, bagietki, croissanty, ciabatty, focaccie – to rewelacyjne i smaczne pieczywo, ale nie ma to jak kromka świeżego chleba z ulubionej piekarni. Albo jeszcze lepiej – kromka chleba z domowej piekarenki. W domowej piekarence Agaty Jaki

KulinarneImpresje.pl
5 pomysłów na sałatki idealne na lunch do pracy 283

dostarczysz sobie zdrowego tłuszczu. Do tego dressing w wersji light – pyszny, ale bez żadnych kalorycznych majonezów i musztard. Sprawdź przepis. Sałatka Cezara – sałata rzymska, pomidorki, prosciutto i ciabatta Kto nie zna sałatki Cezara? Jadł ją chyba każdy, choć mało kto w oryginalnej wersji. Nasza jest bardzo zbliżona do oryginału. Jeszcze bliżej jej do kulinarnego nieba… To cudo

Niedzielny kucharz
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 168

dobrego smaku, naszego smaku. Gotowe, domowe pesto spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, możemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości

Fitsweet.me
Ribollita – wykwintna włoska zupa z czerstwym chlebem 210

czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba Sól do smaku Tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obierz i posiekaj w kostkę. Wrzuć

Niedzielny kucharz
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 298

Szybko posypujemy porwaną na drobne kawałki mozarellą i świeżą bazylią. Podajemy od razu, gorące, z rozkosznie ciągnącym się serem. Chcecie zjeść klopsy bez makaronu? Kupcie lub upieczcie bułki ciabatta, przekrójcie je wzdłuż, nie do końca. Włóżcie w bułkę łyżkę piernikowej marinary i po 2-3 przekrojone na pół klopsy, do tego kilka plasterków mozzarelli, kilka listków bazylii i danie

Karo in the Kitchen
Pomysł na Sylwestra - szybkie crostini z pesto z rukoli 195

przyjęcie , a także we wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową . Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą Składniki / na 12 sztuk: 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham ½ czerwonej papryki 120 g pomidorków koktajlowych 45 g czarnych oliwek 60 g fety 12 łyżek pesto z rukoli Monini garść świeżej bazylii Przygotowanie crostini : Kromki chleba opiecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kubańska kanapka Cuban Sandwich 244

Florydzie. Dopiero później trafiła do Miami, gdzie jest popularna po dziś dzień.  Składniki (2 porcje) -2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami

Zielona Kuchnia
Mus czekoladowy z ricotty 138

słodko, zachęcam do wypróbowania: Deser kawowy z serkiem ricotta Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Pieczona ricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano 101

zakręcamy i wstrząsamy. Dressigniem miodowym polewamy sałatkę. Całość posypujemy wiórkami startego grana padano. Sałatka najsmaczniejsza jest ze świeżym pieczywem. Można także przygotować grzanki z dobrej jakości pieczywa jak np. ciabatta

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z ricottą, bobem i miętą. 156

Składniki: bagietka, ciabatta, lub inne pieczywo 125 g ricotty 200 g bobu (świeżego lub mrożonego) 10 listków świeżej mięty skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku gruboziarnista sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Wykonanie: Bób gotować 10 minut (mrożony wcześniej rozmrozić). Przelać na sitku zimną wodą i obrać ze skórek. Wymieszać bób

zadanie-gotowanie
Bruschetta 184

Istnieje wiele wariantów tego dania ... dzisiaj podaję z pomidorkami i bazylią. Bruschetta to doskonała przekąska na imprezę lub weekendowe śniadanko ;) Składniki na 2 porcje: 2 bułki - u mnie ciabata  pomidorki koktajlowe np. cherry  oliwa ząbek czosnku pieprz kilka listków bazylii dodatkowo: mix sałat Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temp. 210°C  - opcja grill. Bułki przekrój na pół

Alutka-Gotuje
DOMOWY MC DONALD'S 125

jest pewne.. po domowej kanapce brzuch z pewnością nie rozboli.. no chyba że zjemy za dużo :)) Zapraszam do przepisu. Co potrzebujemy - bułkę bezglutenową (u mnie była to ciabata) usmażony kawałek piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach w bezglutenowej bułce tartej dwa plasterki pomidora ser żółty kilka listków sałaty sos ( może być ketchup, majonez, sos czosnkowy - bezglutenowy oczywiście! ) Ciabatę

BezglutenowaIzabela
Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla 110

kaszankę, na kaszance miód i to wszystko doprawiamy pieprzem. Zawijamy folię i wkładamy na grilla. Nasze na grillu gazowym grillowały się około 15 minut.   Podałam je z grillowaną ciabattą, była to pyszna kolacja !         Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla

Kuchnia na wzgórzu
Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla 178

kaszankę, na kaszance miód i to wszystko doprawiamy pieprzem. Zawijamy folię i wkładamy na grilla. Nasze na grillu gazowym grillowały się około 15 minut.   Podałam je z grillowaną ciabattą, była to pyszna kolacja !     Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla

Kuchnia na wzgórzu
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty 159

ząbek czosnku 50 g migdałów, całych lub w płatkach 1 cytryna 100 g ricotty 1 łyżeczka oliwy + do polania sól, pieprz do smaku 8 kromek chleba (u mnie ciabatta) do podania: świeżo starty parmezan (można pominąć) Przygotowanie pasty z bobu i groszku: Jeżeli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i zalej zimną

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozgrzewająca zupa krem pomidorowy, z grzankami z mozzarellą i chipsami pomidorowymi 127

składniki 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 pieczone papryki włoszczyzna 1 suszona papryka chilli kawałek mięsa wołowego pomidor świeży ser mozzarella 1 bułka ciabata rukola WykonanieUgotować mięso w małej ilości wody, odlać wywar. Do wywaru władamy pomidory z puszki, listek laurowy, włoszczyznę, pokrojona pieczoną paprykę, papryczkę

Kulinarne pyszności Molki
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 161

się! Wręcz przeciwnie – było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce – może dlatego, że było to nowe i rzadko spotykane połączenie smaków. Przetestowaliśmy

Taste and Cook
Szparagi w szynce parmeńskiej 93

grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 kromki pieczywa np. ciabatta Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy zdrewniałe końce, a końcówki łodyg obieramy. Smarujemy je oliwą z oliwek i każdą ciasno owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Układamy je na dobrze rozgrzanej patelni

PatiGotuje
Warsztaty z Piotrem Kucharskim- chleb na zakwasie 138

uczestnicy warsztatów zostali ciepło przyjęci, nie brakowało jedzenia, picia i przemiłej atmosfery.   Podczas warsztatów zmierzyliśmy się z: * chlebem pszennym na zakwasie * chlebem żytnim na zakwasie * pizzą na zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach

Nastoletnie Wypiekanie
Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym 129

chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło klarowane- do smażenia Szparagi umyć

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 195

porcje KURCZAK 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe) sól, pieprz, suszone oregano 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza

cool and minty
Pierś z indyka z warzywami i z olejem lnianym– danie szybkie i jednogarnkowe 248

dosmacz pieprzem. Całość potrząśnij i zamknij patelnię. Niech się dusi. Po chiwli przemieszaj. Takie warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut. Podalam z olejem lnianym i ciabattą. Można dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie do każdej ciepłej potrawy. Na zdrowie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CHRUPIĄCA ZAPIEKANKA Z KALAFIORA W SOSIE SEROWYM 111

Składniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z  ciabatty  ) 1 łyżka oliwy masło do wysmarowania formy sos serowy: ok 40 g masła niecałe pół litra mleka 2 pełne lub 3 płaskie łyżki mąki 100 g sera (u nas Gruyere) dobra sól świeżo zmielony pieprz świeżo

OliveandThyme
CIABATTA na zaczynia biga 148

nożem na 8 części- bułeczek. Przy pomocy noża lub szpatułki przełóżcie bułeczki na blachę do pieczenia i odstawcie na około 20 minut (do garowania). Piekarnik nagrzejcie do 250 st. Ciabatty pieczcie 12-15 minut. Studźcie na kratce. przepis (oczywiście) Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 227

upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty

Karo in the Kitchen
Ciabatta 126

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 162

kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza będzie ciabatta ( przepis ) 125 g mozarelli 4 dojrzałe pomidory 1 łyżka kaparów 3 filety anchois 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego duża szczypta soli duża szczypta pieprzu  ok 1/2 szklanki

Słodki Kompromis
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 97

mniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale z bajglami. • Wycisnąć na pastę kilka kropli soku z cytryny, lub wymieszać sok z twarożkiem. Nie należy dodawać soli, bo łosoś jest słony

To co kocham
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 121

czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku

To co kocham
Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto 149

talerzu. Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat. Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto. Całość skrapiamy olejem z orzechów włoskich. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub chrupiącą ciabattą. Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zachęcam do przygotowania domowej, smakowej oliwy z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Nicejska kanapka z tuńczykiem 152

może nie powinnam. Na szczęście używam ryby z puszki, która obok 300 kilogramowego błękitnopłetwego nawet nie stała, więc mogę jeść na zdrowie Składniki na każdą porcję: mała bagietka lub ciabatta jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony

Ugotowane pozamiatane
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 159

majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego bzu, który równie

SzczyptaSmaQ
81 pomysłów na ciepłe kolacje 430

Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się  w okresie jesienno - zimowym.  Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem

Moja smaczna kuchnia
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 137

łyżek oliwy i trochę wody do uzyskania konsystencji sosu dodatkowo: 2 filety z pstrąga ze skórą (można zastąpić inną rybą, np. dorszem lub makrelą) 4-6 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania escalivady. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry. Cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 224

drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą

Kuchnia Bon Appetit
Ciabatty z figami i kozim serem 119

jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (białego) 1 łyżka musztardy

R'n'G Kitchen
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 95

chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy go i z dżemem i z wędliną

Posadzone i zjedzone
Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym 170

więcej): 400 g młodego bobu 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano 4 łyżki oliwy ewentualnie sól do smaku 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części) oliwa do posmarowania bułek 1 duży pomidor 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Bób wrzuć do lekko osolonej wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Bruschetta z awokado 157

ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też mi lepiej smakuje ;-) I ostatecznie na talerzu lądują pyszności, nawet jeśli pomidor jest zimny... ;-) Spróbujcie :-)  SKŁADNIKI 2 - 3 bułki (najlepiej ciabatta)  1 dojrzałe awokado 2 duże pomidory szczypiorek 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz Bułki kroimy na połówki i nacieramy je przeciętymi ząbkami czosnku, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 132

łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię

cool and minty
Ciabatta 140

włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja. Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi - naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenno-żytni 239

chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem.   Być może z braku czasu, być może z faktu, że mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było

Jacob Tastes
Polpette al sugo 169

passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Piknikowa przekąska z tuńczykiem 186

krążki. Szalotkę obrać i pokroić na cienkie półtalarki lub jeszcze drobniej. Rozdrobnić natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać na połówkach bułek z wydrążonym miąższem lub na pieczywie typu ciabata. Przykryć drugą połówką. I podawać. Przekąskę możecie dowolnie doprawić. Ja tego nie robię, bo uważam, że dodawanie kolejnych smaków jest tu zbędne. Nadzienie do pieczywa warto przygotować wcześniej, np. przed wyjazdem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 127

pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka  1 pomidor  1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek  100 g sera lazur  sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Bułki pszenne na podmłodzie 184

się na kilkanaście godzin, a następnie dodaje do pozostałych składników. Wypieki zawdzięczają jej swój smak, kolor, zapach i pulchność. Z kolei biga to zaczyn włoski, na którym upieczecie rewelacyjne ciabatty. Różni się od podmłody przede wszystkim tym, że jest zaczynem zwartym. Na dwie porcje mąki przypada w nim jedna porcja wody.   Składniki: Podmłoda: 200 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Kanapka caprese na ciepło 145

Składniki: bułka ciabatta 1 kulka mozzarelli 1 pomidor bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem 96

Idealna na "majówkę"  Składniki 2 ciabatty 2 jajka 2 pomidory 1puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 1 łyżka gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek sól pieprz Sos :4 łyżki oliwy 1 szalotka 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka musztardy dijon   Przygotowanie Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Ciabatta . 148

Uwielbiam włoską ciabattę .To prosty chlebek, podłużny z mąki pszennej ,wody i drożdży . Im dłużej poczekacie na zaczyn ,tym dziurki w środku będą większe i liczniejsze. Składniki : na dwa bochenki Zaczyn : 1/ 3 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 2/3 szklanki mąki Ciasto właściwe : 1 i 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 1/4 szklanki mąki pszennej

Ladylaura.
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 183

Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej linguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 128

suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów

Food Square
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 156

jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj. To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 117

lepsze niż niejedno wykwintne danie. Wystarczy kilka odpowiednich trików by oczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam

Mango Papaja
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 278

łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek do grzanek

Karo in the Kitchen
100 przepisów na Sylwestra 1311

Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki

Moja smaczna kuchnia
43 przepisy na świąteczne sałatki 10864

burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 111

grudniowej piekarni Amber piekliśmy taki oto chleb, który wybrała Agnieszka z bloga Bochen Chleba, a przepis pochodzi z bloga Chili und Ciabatta. Powiem szczerze, że za pierwszym razem odniosłam spektakularną klapę, chleb mi po prostu nie wyszedł. Nie pamiętam, kiedy poprzednio coś tak bardzo mi się nie udało. Ponieważ do publikacji wpisu został jeden

Polska Zupa
Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 151

Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen chleba . Pyszny chleb pszenno - orkiszowy z płatkami pochodzi z bloga Chili und Ciabatta . Zmiany z oryginału na ten bochen zaproponowała Agnieszka gdyż w naszej polskiej rzeczywistości ciężko dostać takie mąki jak w oryginale. Chleb bardzo smakowity, choć ja nie do końca zadowolona jestem

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 153

chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe - polecam! Chleb do grudniowej piekarni wybrała Agnieszka z bloga  Bochen chleba . Jest to chleb pszenno -orkiszowy z płatkami z bloga  Chili und Ciabatta . oryginalny przepis –  klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody

Stare Gary
18 przepisów z rukolą 188

makaronem spaghetti tworzy pyszny duet. Jakie, inne polaczenia z rukolą są smaczne? Specjalnie dla Was przygotowałam 18 najlepszych przepisów z rukolą! Smacznego! Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą

Moja smaczna kuchnia
Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem 202

pokrojoną fetę na kromce chleba smaruję pesto i posypuję płatkami migdałów…Takiemu śniadaniu nie można się oprzeć. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata lub 2 mini bagietki 2 duże plastry wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego kopru 2 jajka 1 łyżeczka sosu chili, tutaj przepis Wydrąż ciabatę wzdłuż nacięcia. Posyp

codojedzenia
40 śniadań na ciepło 1902

ciepłej kanapki, ale też owsianki u mnie często zobaczycie na śniadaniu. Zachęcam do wypróbowania śniadaniowych propozycji, jedliście już chlebek z patelni flatbread ? Bruschetta z cukinią i hokkaido Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca

Moja smaczna kuchnia
Kanapki z ricottą, figą, malinami i sosem malinowym 104

Pyszne, proste kanapki z owocami, ricottą i orzechami laskowymi. W sam raz na śniadanie lub pyszną przekąskę w gronie najbliższych. Składniki (na 2 porcje): 2 ciabatty 2 figi 1/2 szklanki malin kilka orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny oraz

Mango Papaja
Niedzielne śniadanko 131

wygania mnie dopiero głód - pora pomyśleć o czymś do jedzenia. Krzątam się po kuchni, zaglądam do lodówki, wyjmuję to co na śniadanie nadaje się najlepiej - jajka i bekon. Składniki: ciabatta 2 plastry bekonu 1 jajko pomidor zielenina (u mnie rukwia wodna)  sól, pieprz Przygotowanie: Bekon zgrilować (na grilu lub patelni grilowej). Jajko ugotować na średnio tzn. tak aby żółtko

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 156

Pogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem kremowym i prosciutto, kanapki znikały w mgnieniu oka! Przepisy na rukolę, które znajdziecie na blogu: Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

pestek i kroimy w małe kawałeczki. Dodajemy do nich drobno pokrojony czosnek (2 – 3 ząbki), sól, pieprz, kilka listków posiekanej, świeżej bazylii. Można dodać trochę tartego parmezanu. Ciabattę kroimy w cienkie kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku, aby nabrała chrupkości. Na część kromek nakładamy pasztet, na część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja

Patchwork
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 166

włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam na półmisku od  PORCELANA BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 192

włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam na półmisku od  PORCELANA BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
36 pysznych dań z pomidorami 148

soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami  Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta caponata, czyli chrupiące grzanki z bakłażanem 176

słusznego przepisu na caponate, więc ja robię po swojemu ;) Tak przygotowaną caponatę nakładamy na podpieczone kawałki polanej oliwą z oliwek i opieczonej w piekarniku lub na patelni bagietki lub ciabatty i...zajadamy ze smakiem :) Co powiecie na taką grzankę? A może macie chęć na bruschettę z pomidorami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 115

pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka lub ciabatta do podania piwo typu Pilsner niemiecki do podania świeży tymianek do dekoracji Czosnek i cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekane wcześniej

Mango Papaja
Co jeść w podróży? 134

czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone

Moja smaczna kuchnia
Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami. 157

crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 115

pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka lub ciabatta do podania piwo typu Pilsner niemiecki do podania świeży tymianek do dekoracji Czosnek i cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekane wcześniej

Mango Papaja
Gazpacho 166

czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ogórka konserwowego- kroimy w bardzo drobną kostkę bazylia oraz natka pietruszki, ewentualnie rukola kilka kropel oliwy

Mango Papaja
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 228

dobie wszędobylskich kebabów często zapominanego. Zapiekanka, bo o niej mowa jest daniem szybkim do przygotowania i nie wymaga prawie żadnych specjalnych umiejętności kuchennych, aby ją wykonać. Składniki Bagietka, bułka ciabatta itp. pieczarki żółty ser szczypiorek Sposób przygotowania Pieczarki kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu. Smażymy na małym ogniu tak długo aż puszczą i odparują większość wody

Mr. Taste
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 134

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska sałatka z pieczonego bakłażana 221

bakłażany. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "weźmie" dresing. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą

AZgotuj!
Premium Miks Lurpak czy smaczne? 105

pachnie też żadnym masłem roślinnym.  Chleb żytni smarowałam Premium Miks  i masłem lekko solonym.  Maślane bułeczki fajnie smakują z Premium Miks lekko solonym. Ciabatta z Premium Miks z dodatkiem oliwy. Klasyczny Premium Miks  spodobał się najbardziej mojej rodzinie. Dla mnie ważne: Lurpak Premium Miks po dłuższym przechowywani

AZgotuj!
Łódeczki z cykorii z kremem z awokado 107

różowy pieprz i sól. Wymieszaj. Napełnij listki czerwonej cykorii. Na wierzch połóż paseczek wędzonego łososia. Udekoruj natką i posyp różowym  pieprzem. Podawaj z ciabattą

AZgotuj!
Burger z quinoa ze szpinakiem 181

szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora

AZgotuj!
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 180

Wild Rose ( 14 zł ) z delikatną nutą róży i chilli, udekorowana bitą śmietaną i płatkami kwiatów Wild Rose   Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki   Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką

Atlas Smaków
Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 308

gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą ciabattą. PS Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Bruschetta 170

Bruschetta to smaczna przekąska pochodząca z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Poniżej przedstawiam moją własną wersję. Składniki : - bułka ciabatta - mozzarella - pomidor - oregano/bazylia - oliwa Przygotowanie : Pokroić bułkę. Wymieszać oliwę z oregano i natrzeć tym pieczywo. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę i nałożyć na kromki. Posypać przyprawami do smaku. Piec około

Kuchenne innowacje
11 przepisów z oliwkami 167

rukolę i kawę. Dopiero od kilku lat przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 202

dwoma widelcami "wyczesać", czyli podzielić na grube włókna. Mięso jest tak delikatne, że wystarcza lekki ruch aby je podzielić.  Mięso jest doskonałe na kanapki, moją ulubiona wersja to ciabatta z majonezem, rukolą i pulled pork udekorowana pomidorkiem koktajlowym i posypana świeżo mielonym pieprzem, na zdjęciu równie pyszna wersja ze świeżą bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 194

działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill

Kuchnia po mojemu
Ciabatta z serem camembert i szynką szwarcwaldzką 77

Coś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne połączenie składników każdemu z Was umili poranek

Milion Smaków
Słoneczne krewetki 120

pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku, smażyć mieszając ok. 3-4 minut. Na koniec posypać poszatkowaną nać pietruszki i gotowe! :) Można podawać z ciabattą, tostami lub zapieczonym chlebkiem

upichcona
Ciepła bułka z boczkiem 92

Zupełnie spontaniczna kolacja a tak wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie 2-3 minutki a zadowolisz nią nawet największego łasucha. Składniki: ciabata pomidor malinowy papryka czerwona ulubiona sałata plaster boczku plaster sera 1 łyżeczka majonezu krem balsamiczny Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. Następnie plasterek boczku przesmaż na patelni ( nie używając tłuszczu!). Na posmarowanej majonezem

Wielki apetyt
Ciabatta 147

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 224

cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki na mus z foie gras: 100 g foie gras 60 g masła sól, pieprz Do podania: bagietka lub ciabatta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu

My Culinary Art
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 227

cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty 2 ząbki czosnku 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki 174

śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia!  Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste

Moja smaczna kuchnia
Jajecznica i grzanki włoskie! 148

jajecznica podana z włoskimi grzankami z dużą ilością pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek! Mnnniamiii!!! SKŁADNIKI dla 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - 4 kromki bagietki na zakwasie lub ciabatta (ewentualnie pieczywo jakie lubisz) - 4 pomidory pelati  - oliwa z oliwek z dodatkiem chili (ja kupuje najlepszą oliwę z oliwek -zazwyczaj włoską, następnie przelewam do buteleczki gdzie mam włożoną całą

SMYKWKUCHNI
Bruschetta z pomidorami i serem feta 128

przez wieki była pod włoskimi wpływami, dlatego typowa dla Włochów grzanka z oliwą i pomidorami pojawiła się na greckich stołach wyspiarzy, którzy dodali do niej pyszną fetę. Składniki Ciabata lub chleb 3 średniej wielkości pomidory (ja użyłam podłużnych pomidorów – dwóch czerwonych i jednego żółtego) pół ząbka czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem ocet balsamiczny świeża bazylia ser feta sól

Kulinarne Inspiracje
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 165

podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości

Kulinarne Inspiracje
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 191

stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciabata 118

się na ich pieczenie, pami ęta jcie, że zaczyn nale ż y zrobić naj lepiej dzień przed (na noc) i później będziecie potrzebować jeszcze min.4,5h na ich wyrośnięcie. 'ciabata' Składniki: * zaczyn: - 1 szklanka mąki pszennej - 100 ml wody - 1/8 łyżeczki świezych drożdży (wielkości ziarenka groszku zielonego) * ciasto: - 435g mąki pszennej (2 szklanki + 10 łyżek) - 200ml wody - 2 łyżki oliwy

CookYourself
Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 103

jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie, ale nigdy chleb tostowy!) 3-5 pomidorów (u mnie pomieszane czerwone, malinowe i kumato) kilka gałązek świeżej bazylii oliwa extra

Pełny talerz
Mintaj w migdałach 118

jajku, posypać delikatnie mąką, a następnie płatkami migdałów. Układać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy na grzance z chleba typu włoskiego bądź z ciabattą  z dodatkiem cytryny oraz świeżych liści bazylii. Smacznego

KreatywnePiny
Ciabatta zapiekana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 113

Składniki: (na 2 porcje) chleb typu ciabatta szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g śmietana 36% około 20 g 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2 plastry szynki długodojrzewającej 2 plastry sera mozzarella 2 plasterki suszonych pomidorów odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź

KreatywnePiny
Truskawkowe studio 136

Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego niepowtarzalnym smakiem często tęsknię

les mirabelles
Co to do cholery jest "smuszi"? 133

Ktoś ma ochotę?:) Dzisiejsza cudownie letnia pogoda wzywa do przyrządzenia czegoś lekkiego, choć pożywnego bo czekają mnie jeszcze wieczorne sporty. I taki był nasz obiad- konQbek zajął się przygotowaniem ciabatty z szynką szwarcwaldzką, mozarellą, pomidorami i bazylią, a ja błyskawicznie ukręciłam smuszi. Jako, że dostałam dziś bujny bukiet od dwójki drugoklasistów, pomyślałam że wykorzystam go do konsumpcji. Dzieciaki przyniosły

les mirabelles
Ciabatta 235

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Awokado.. 307

cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty   Sałatę porwij, umyj, osusz. Mozzarellę odsącz i pokrój na plastry, pomidor po umyciu również pokrój na cienkie krążki. Oliwki przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę

Pasje Jolki
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 410

także w tym poście.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty

Moja smaczna kuchnia
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 163

proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak tikka masala 296

jest to trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem (zamarynować w przyprawach i jogurcie). W wersji na szybko warto podać z ryżem lub bułką (np ciabata lub bagietka) albo pitą. Jeśli jednak mamy więcej czasu warto go poświeć na zrobienie chlebków naan . Mój mąż używa ich zamiast widelca Nowy post Kurczak tikka masala pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 266

świata, łącznie 56 pomysłów.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty

Moja smaczna kuchnia
Kotlety grzybowe świąteczne z szybkowaru 165

dodatkiem soli i pieprzu w ziarnach 9 pieczarek, obierz i pokrój każdą na 8 części 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 1 - 2 bułki (ja użyłam ciabatty), namocz w wodzie i dobrze odciśnij 1 ząbek czosnku, obierz i rozgnieć sól, czarny pieprz 2 jajka, rozmąć świeża zielona pietruszka, tymianek lub inne zioła -  wedle uznania suszona pietruszka

Szybko Szybkowar
Kapusta kiszona z grzybami z szybkowaru 206

delikatnie posól (nie mieszaj grzybów łyżką, tylko delikatnie potrząsaj patelnią) tak podsmażonymi grzybami natychmiast obkładaj ugotowaną wcześniej kapustę serwuj całość na gorąco z ulubionym pieczywem (ja podałam z ciabattą

Szybko Szybkowar
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem

Moja smaczna kuchnia
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 118

kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między  Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około

Bon Appetit Małgorzaty
Krewetki z sosem chili i pomidorkami cherry 166

połówki) i sos chili oraz sok z cytryny Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem.krewetki z sosem chili i z pomidorkami

Bon Appetit Małgorzaty
Panini zapiekane z serem 171

majonezu  1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g  masła  lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową

Stare Gary
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 187

posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hummus z suszonymi pomidorami 109

pomidorow.Jesli nasz pasztecik jest nadal za suchy dodac kilka lyzek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy,jesli sami ja gotowalismy.Dodac przyprawy.Podawac z swiezym chlebem z gruba chrupiaca skorka,ciabata lub chlebkiem pita

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery domowe 166

można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele.Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój

Smakowity Blog Kulinarny
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 179

moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe ok 6 szt szalotka 1sztrukola 3 garście czosnek 3 ząbkitymianek świeży

Basia w kuchni
Pyszne kajzerki 2490

Faza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta, przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem. Zapraszam do pieczenia!Składniki na 8 pszennych bułeczek:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500)1 jajko6 g drożdży instant lub 12 świeżych

My Culinary Art
Szybka kolacja 235

szybka, to wiadomo, że kanapeczki.Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam-ciabatta-sałatka jarzynowa-ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia-kiełbasa wiejska-czerwona papryka-rzodkiewkaNa kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
20 najlepszych przepisów z serami! 540

Jest serek Capri, mozzarella, feta, grana padano, parmezan, pecorino, oscypek i sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankamiFrittata z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Sałatka caprese 463

listków świeżej bazylii. Całość skropiłem obficie przygotowanym wcześniej dressingiem z parmezanu, bazylii i oliwy, bezpośrednio po czym podałem. Sałatka doskonale smakuje z białym pieczywem - polecam do niej bagietkę lub ciabattę

Wyprawy kulinarne
Warzywna zupa z soczewicą 192

Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku. Smacznego

Taste Of My Day
Przekąski i dodatki do potraw 175

Bigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami   Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki    Pasta śledziowa Pesto

Aga w kuchni
Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią 170

Składniki : kostka rosołowa  1 łyżka oliwy 1 posiekana duża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów 1 łyżka cukru 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba) pół łyżeczki bazylii w proszku  bazylia do udekorowania Sposób : 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze(...)smaż minutę. 4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem. 5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo. 6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę. 7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii . Smacznego :) Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. Brodnicki To jeszcze jeden

Proste Potrawy
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 225

przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około 2,5 cm kostkę, najprościej zrobić to krojąc go na równe plastry (kromki), następnie(...)cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą.  Prawie jak na wakacjach

Wyprawy kulinarne
Panini z szynką parmeńską i pesto 413

Panini, czyli słynne włoskie kanapki są zazwyczaj podawane na ciepło. Robi się je najczęściej z włoskiej bułki ciabatty wypełnionej różnego rodzaju nadzieniami.  Składniki: 2 bułki ciabatty 4 plastry szynki parmeńskiej pomidor kulka mozarelli zielone pesto bazylia Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować niewielką ilością zielonego pesto. Na dolnej części każdej bułki ułożyć po dwa plastry szynki parmeńskiej, następnie plastry pomidora

wyzwania kuchenne
Bruschetta z pomidorami i bazylią 251

Post Bruschetta z pomidorami i bazylią pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Jaki był ten rok? 227

się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, dietetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną kanapkę caprese. Troszkę piekłam zrobiła cudowną ciabattę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, chleb w 10 minut, a także 2 tarty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Mllllaaasssskkkk! We wrześniu byłam

Brzuszki Łakomczuszki
Oscypek Smażony 147

Moje wymarzone śniadanko! Coś co uwielbiam! Coś co wywołuje zadowolenie na mojej twarzy:) Składniki: 5 plasterków oscypka dużego 5 kromeczek ciabatty 5 plasterków pomidora listki świeżej bazylii Wykonanie: Plasterki oscypka układamy na teflonowej suchej patelni i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Bułkę kroimy na kromeczki, pomidora w plasterki. Liście bazylii myjemy i suszymy. Wszystko układamy(...)talerzu i wcinamy! :) Ja na kromkę ciabatty układam oscypka, na niego plasterek pomidora, a na koniec listek bazylii. Sól? Nie potrzeba tu soli, bo oscypek sam w sobie jest wystarczająco słony. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 225

chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gdzie zjeść w Szczecinie #16 – Ceglana Pub Bistro Cafe 136

„„Ceglana” to część potężnej twierdzy. Na pierwszy rzut oka to po prostu mur oporowy podtrzymujący skarpę. W rzeczywistości to jedna z nielicznych pamiątek po czasach

CityTaste
Pieczone szparagi w szynce 181

Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta 163

Bruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej

Fitsweet.me
Bruschetta 137

Bruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej

Fitsweet.me
MINI CIABATTY ORKISZOWE 177

Cudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało

cool and minty
Ciabatta bułki 186

   Jak się zabierałam za wypiek tych bułek to nie wiedziałam ,że to będzie takie pracochłonne . W jeden dzień biga inaczej zaczyn na bułki a

Wypieki Rene
10 Mistrzowskich pomyslów na MŚ, wielki finał za kilka godzin! 144

Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze

Moja smaczna kuchnia
Południowe poranki. 119

sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata  Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure

NaKońcuJęzyka
Kanapka z grillowanym kurczakiem 271

dzisiejszy mecz ;) Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą... Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek: pomidor cebula bułki ciabatta bezglutenowa firmy  Schär kiełki brokułu jajka piersi z kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy salsa pomidorowa: 3 pomidory ząbek

NaKońcuJęzyka
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 194

trochę zostało do następnego dnia, więc wiem co mówię:) Panzanella - Toskańska sałatka chlebowa - Przepis przepis z książki Jammiego Olivera "30 minut w kuchni" 4-6 porcji Składniki: 1/2 bochenka ciabatty ( u mnie zwykłego białego chleba ) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego kilka gałązek oregano i rozmarynu oliwa sól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 169

serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych.  Grzanki śródziemnomorskie przepis własny na 4 grzanki czas przygotowania: 15 min. Składniki: 4 kromki chleba, np. ciabatty oliwa 1 cebula pokrojona w półplasterki 1 łagodna chilli, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano 4 plastry żółtego

Chilli Czosnek i Oliwa
Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem, mozarellą, oliwkami i kaparami 169

kaparów z zalewy, 2 ząbki czosnku, garść świeżych listków bazylii, garść świeżych gałązek tymianku, chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo, np.: ciabatta), oliwa z oliwek, pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i delikatnie soli, ale nie za dużo bo pozostałe składniki mają w sobie sól. Odstawiamy na sitko

Delicious Titbits
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 426

kilka innych jego przepisów. W oko wpadła mi Panzanella – Tuscan tomato & bread salad (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem). Trochę ją po swojemu zmodyfikowałam, pominęłam dodatek filetów anchois, ciabattę zamieniłam na bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Ta sałatka jest pyszna, musicie ją przygotować. Nie mogłam nasycić wzroku, oraz nie mogłam nasycić się smakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
25 dań z pomidorami! 339

soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z truskawkami i balsamico 134

czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pesto alla genovese 136

Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii.  Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty).  Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków bazylii - 20 g orzeszków piniowych - ząbek czosnku - 60 ml oliwy extra vergine - sól

W mojej holenderskiej kuchni
Ciabatta z suszonymi pomidorami 168

posypany mąką blat, krótko wyrobić i uformować chlebek, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciabattę posypać mąką i piec około 20-25 minut

wyzwania kuchenne
Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami 133

Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić szpinak i odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu często mieszając

wyzwania kuchenne
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 174

jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Gotowe danie dekorujemy świeżymi różyczkami kalafiora, podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje z ciabattą

Moja smaczna kuchnia
Pasta z suszonych pomidorów 217

sprawą papryczki piri piri ma wyrazisty smak a dzięki suszonym pomidorom i oliwie jest dość wilgotna. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekany Camembert z borówką i winnym jabłkiem ! 116

łyżkę konfitury z borówek, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, zalewamy płynnym miodem, na sam wierz posypujemy rozmaryn. Zapiekamy 12- 15 minut w piecu w temp 180 C. Podajemy z ciabattą zrumienioną w tosterze lub w piekarniku .  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) 855

Post Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Lekko odwrócone caprese. 173

najłatwiej zabrać do pracy? Kanapkę! Ale ile można jeść kanapki. Jeżeli są różnorodne - cały czas! :) Dzisiaj pyszna, chrupiąca kanapka caprese!!! Składniki: bułka ciabatta mozzarella pomidor świeża bazylia oliwa bazyliowa sól i pieprz Bułkę kroimy na pół, lekko polewamy oliwą bazyliową, składamy z powrotem na pół i wsadzamy do piekarnika (tylko na tyle, żeby była ciepła i chrupiąca). Wyjmujemy z piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Wieczór z Cezarem. 314

ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę np. z peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy

Brzuszki Łakomczuszki
Chicken burger - bułka z kurczakiem na szybko 206

najważniejsze wiemy jaki skład będzie miał nasz chicken burger bo dajemy do środka bułka to co chcemy.      Składniki : * grillowana pierś z kurczaka w ulubionych ziołach * bułka ciabatta  * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek * czerwona cebula * dowolny sos  * ketchup Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę , kurczaka , pomidora , ogórka i cebulę. Można

Magiczne Życie Marty
Chrupiące panini 218

jesienny czas takie ciepłe śniadania są idealne. Możemy też zabrać taką bułeczkę ze sobą do pracy czy szkoły. Polecam spróbować chrupiących panini. Panini     Składniki : * ulubiona bułka , najlepiej ciabatta  * pół awokado * 2 plastry sera żółtego * 2 plastry ulubionej szynki najlepiej pieczonej * pomidor * ulubione przyprawy       Przygotowanie : Bułkę przekroić , ułożyć awokado, plasterki pomidora. Przykryć serem i ułożyć

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania