ciabatta - 417 przepisów (strona:16/28)

Warsztaty z Piotrem Kucharskim- chleb na zakwasie 122

uczestnicy warsztatów zostali ciepło przyjęci, nie brakowało jedzenia, picia i przemiłej atmosfery.   Podczas warsztatów zmierzyliśmy się z: * chlebem pszennym na zakwasie * chlebem żytnim na zakwasie * pizzą na zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach

Nastoletnie Wypiekanie
Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym 113

chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło klarowane- do smażenia Szparagi umyć

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 173

porcje KURCZAK 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe) sól, pieprz, suszone oregano 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza

cool and minty
Pierś z indyka z warzywami i z olejem lnianym– danie szybkie i jednogarnkowe 223

dosmacz pieprzem. Całość potrząśnij i zamknij patelnię. Niech się dusi. Po chiwli przemieszaj. Takie warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut. Podalam z olejem lnianym i ciabattą. Można dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie do każdej ciepłej potrawy. Na zdrowie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CHRUPIĄCA ZAPIEKANKA Z KALAFIORA W SOSIE SEROWYM 99

Składniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z  ciabatty  ) 1 łyżka oliwy masło do wysmarowania formy sos serowy: ok 40 g masła niecałe pół litra mleka 2 pełne lub 3 płaskie łyżki mąki 100 g sera (u nas Gruyere) dobra sól świeżo zmielony pieprz świeżo

OliveandThyme
CIABATTA na zaczynia biga 133

nożem na 8 części- bułeczek. Przy pomocy noża lub szpatułki przełóżcie bułeczki na blachę do pieczenia i odstawcie na około 20 minut (do garowania). Piekarnik nagrzejcie do 250 st. Ciabatty pieczcie 12-15 minut. Studźcie na kratce. przepis (oczywiście) Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 202

upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty

Karo in the Kitchen
Ciabatta 100

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 148

kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza będzie ciabatta ( przepis ) 125 g mozarelli 4 dojrzałe pomidory 1 łyżka kaparów 3 filety anchois 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego duża szczypta soli duża szczypta pieprzu  ok 1/2 szklanki

Słodki Kompromis
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 76

mniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale z bajglami. • Wycisnąć na pastę kilka kropli soku z cytryny, lub wymieszać sok z twarożkiem. Nie należy dodawać soli, bo łosoś jest słony

To co kocham
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 104

czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku

To co kocham
Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto 131

talerzu. Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat. Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto. Całość skrapiamy olejem z orzechów włoskich. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub chrupiącą ciabattą. Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zachęcam do przygotowania domowej, smakowej oliwy z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Nicejska kanapka z tuńczykiem 126

może nie powinnam. Na szczęście używam ryby z puszki, która obok 300 kilogramowego błękitnopłetwego nawet nie stała, więc mogę jeść na zdrowie Składniki na każdą porcję: mała bagietka lub ciabatta jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony

Ugotowane pozamiatane
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 139

majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego bzu, który równie

SzczyptaSmaQ